Poziv za učešće u inicijativi #OrangeChallenge

Već nekoliko godina u Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao datum podizanja svijesti i sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama, čemu i Institut za razvoj mladih KULT neumorno doprinosi različitim aktivnostima s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama i slanja poruka podrške žrtvama.

Prema rezultatima istraživanja koje je Agencija za ravnopravnost spolova BiH provela zajedno sa OSCE-om, na području BiH svaka druga žena starija od 15 godina doživjela je neki oblik nasilja. Žene i djevojčice se iz raznih kulturoloških razloga, straha, ekonomske ovisnosti o počinitelju i stigme još uvijek teško odlučuju za prijavu nasilja, naročito porodičnog, a prijavljuju ga kada nasilje postane veoma izraženo i nepodnošljivo.

U posljednje vrijeme svjedočimo potresnim pričama koje su hrabro iznijele žene i djevojke koje su preživjele seksualno nasilje te prekinule šutnju i pokrenule diskusiju regionalnih razmjera na temu rodno zasnovanog nasilja. Stoga je neophodno da bh. društvo i institucije prepoznaju i reaguju na nasilje, te šire svijest o značaju obilježavanja Narandžastog dana, time iskazujući svoju društvenu odgovornost.

S tim u vezi, Institut za razvoj mladih KULT Vas poziva da se pridružite inicijativi #OrangeChallenge povodom obilježavanja Narandžastog dana u junu 2022. godine, kako bi se poslala jasna poruka podrške i ohrabrenja ženama i djevojčicama žrtvama nasilja te skrenula pažnja na obim i važnost rješavanja ovog problema. Inicijativi se mogu pridružiti druge organizacije, institucije vlasti, međunarodni razvojni partneri, neformalne grupe kao i pojedinci.

Učešće u inicijativi podrazumijeva da 24. ili 25. juna zasadite cvijeće i napravite cvijetnjak narandžaste boje u Vašem vrtu i/ili okruženju kao znak solidarnosti sa ženama i djevojčicama žrtvama nasilja. Kako je inicijativa zamišljena kao izazov #OrangeChallenge, nakon Vaše akcije sadnje možete pozvati i izazvati Vaše partnere, organizacije, udruženja, institucije vlasti ili neformalne grupe sa kojima ste ostvarili saradnju da se na isti način pridruže prevenciji nasilja nad ženama. Svaki novi tim učesnika će izazvati drugi, novi tim da se pridruži izazovu.

Detaljne upute i prateći promotivni materijal bit će dostavljen svim učesnicima inicijative, a po potrebi i sadnice cvijeća.

Nadamo se da ćete prepoznati značaj ove inicijative i odazvati se pozivu, te svojim učešćem zajedno sa nama pružiti podršku žrtvama u vremenu kada snažnije nego ikada moramo biti aktivni u sprečavanju nasilja.

Ne zaboravite – upravo ovakve inicijative mogu žrtvu ohrabriti da izađe iz nasilja i promijeniti joj život.

Učešće u inicijativi možete potvrditi do petka, 17. juna 2022. godine, do 12:00 sati, putem e-maila: dunja.skaljo@kultbih.org ili pozivom na broj telefona: 033/778-768.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave