Ostalo je manje od sedam dana za prijavu na UMiDp!

Prijave na Javni poziv za učešće u obuci Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere zatvaraju se u nedjelju. 27. februara 2022. godine, u 23:59 sati. Požurite, jer je ostalo još manje od sedam dana za prijavu!

Institut će po javnom pozivu odabrati polaznike za pohađanje obuke UMiDp, koja će se sastojati od tri petodnevna modula, kreirana iz tri oblasti – 1. politički sistem u BiH i djelovanje u njemu, 2. razvoj političkog imidža i 3. političko zagovaranje i pregovaranje za rješavanje problema i potreba mladih, te provedba lokalnih građanskih inicijativa

 Šta je Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere?

Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere (UMiDp) je program Instituta za razvoj mladih KULT namijenjen omladinskim političkim liderima od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica. Mladi političari će kroz 15 dana obuka imati priliku da usvajaju znanja i vještine koje im pomažu da unaprijede svoje djelovanje, a posebno na polju prava za mlade. Tokom obuke, mladi političari imaju priliku da teoretski i praktično uče i grade politički imidž koji je drugačiji, inovativniji i vršnjački prihvatljiviji.

U tri generacije, 2018., 2019. i 2020. godine, obuku je prošlo 64 polaznika iz 15 različitih stranaka. Nakon potvrđenih rezultata, 13 polaznika obuke izabrano je za vijećnike, odnosno odbornike, a jedan polaznik je odabran za načelnika opštine.

Zašto obuka za mlade političare?

Statistike Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koje se odnose na Lokalne izbore 2020. godine pokazuju da mladi ljudi, bilo da su koristili svoje pravo da biraju ili pravo da budu birani, jesu značajno učestvovali i bili važan dio izbornog procesa.

Izlaznost mladih na Lokalnim izborima 2020. godine iznosila je 51.44% što znači da je glasalo više od polovine mladih koji su imali pravo glasa. Drugim riječima, svaka druga mlada osoba u BiH glasala je na Lokalnim izborima 2020. godine.

Potrebno je raditi na jačanju kompetencija mladih političara koje se tiču razumijevanja ekonomskog i društvenog razvoja kao i razvoja kulture i ljudskih prava u društvu.  Osim toga, potrebno je jačati kompetencije mladih političara u zagovaranju za pitanja mladih i upoznati ih sa važnošću politika prema mladima uz uspješno vođenje zagovaračkih kampanja i usvajanje vještina učinkovite komunikacije.

Kako se prijaviti?

Ako si član političke stranke registrirane u Bosni i Hercegovini, starosti od 18 do 30 godina, nisi ranije pohađao obuku UMiDp, nisi kažnjavan i protiv tebe se ne vodi krivični postupak, prijavi se!

Odabranim polaznicima UMiDp obuke bit će osigurani smještaj, ishrana, radni materijali, kao i putni troškovi za vrijeme trajanja obuke.

Prijaviti se možeš putem online obrasca na linku https://s.mladi.org/umidp4_prijava

Obaveze odabranih polaznika

Ako si odabran kao polaznik četvrte generacije obuke UMiDp, tvoje dužnosti su:

  • Prisustvovati na sva tri petodnevna modula i svim planiranim aktivnostima obuke UmiDp
  • Poštivanje radne i opće etike i poštivanje prava drugih polaznika.
  • Predložiti lokalnu građansku inicijativu (LGI).
  • Uplatiti participaciju u visini od 100,00 KM nepovratnih sredstava prije početka 1. modula UMiDp obuke. Participaciju može platiti sam polaznik ili institucija/politička stranka iz koje dolazi. Participacija se plaća samo jednom, prije početka 1. modula i ona važi za cijelo trajanje obuke UMiDp.
  • Odabrani polaznici ne mogu delegirati drugoj osobi ispunjenje obaveza, odnosno prisustvo na UMiDp obuci i aktivnostima vezanim za obuku.

Kada će biti održani moduli obuke?

  • Modul I – 04 – 08.04.2022.g.
  • Modul II – 16 – 20.05.2022.g.
  • Modul III – 13 – 17.06.2022.g.

Eventualna pitanja mogu se postaviti putem emaila na haris.badzic@kultbih.org ili telefonom na +387 33 778 765.

NAPOMENA: Imenice koje se odnose na osobe bez obzira na njihov gramatički rod podrazumijevaju oba prirodna roda, odn. spola.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDp

Izgradnja snažnog političkog imidža i umrežavanje je put ka uspjehu na lokalnim izborima

Grupa mladih političara i političarki, članova različitih bosanskohercegovačkih stranaka je započela svoju...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...