Omladinski rad danas – uloga i značaj?

Razgovarajući o omladinskom radu, grupa učesnika navela je omladinske radnike kao osobe koje su često u očima mladih superheroji. Međutim, omladinski radnici trebaju pomoć i podršku mladih kako bi zajedno bili savršen tim koji stvara bolje sutra za mlade u Bosni i Hercegovini. Omladinski radnici imaju veliku odgovornost – oni vode mlade u svojim zajednicama ka boljim prilikama i boljoj budućnosti, trudeći se da im pruže upravo ono iskustvo koje je njima pružio omladinski rad.

Omladinski radnik iz Banja Luke, Branislav Ristić, iz svog dugogodišnjeg iskustva omladinski rad navodi kao vrlo dinamičan a svakodnevnicu omladinskog radnika ispunjenu konstantnim dešavanjima. On smatra da je mladima važno da osjete da negdje pripadaju, da osjete da imaju priliku i za uspjehe i za greške, te da je u redu pogriješiti i naučiti ispraviti grešku. Navodi i kako vrlo često razgovara s mladima, brineći o njihovom mentalnom zdravlju, ali i sa svojim kolegama, omladinskim radnicima, jer je mentalno zdravlje izuzetno važno i za jedne i druge. Kroz svoj rad i komunikaciju s mladima, omladinski radnici imaju mnogo više prilika nego bilo ko drugi da se upoznaju sa emocijama mladih ljudi, saznaju kako oni reagiraju kada gube, griješe, ali i uspijevaju i pobjeđuju. Na taj način, omladinski radnici mogu s mladima neprestano otvarati nove teme i produbiti komunikaciju.

Ko su ustvari omladinski radnici?

„Omladinski radnik je onaj koji radi sa mladima i za mlade“, dodao je Armin Šestić iz Udruženja ZORA.

„Nažalost, radi birokratije mi postajemo jako malo vezani za glavne probleme mladih. Svi prostori za mlade koje smo kreirali treba da žive. Prostor je samo beton ako nema mladih. Bit prostora jeste da tu borave mlade i da bude besplatan. Mora postojati empatija i mladi moraju biti u interesu lokalne zajednice“, rekao je Bulend Bišćević, službenik za mlade u Općini Novo Sarajevo.

Šta je potrebno mijenjati?

„Na osnovu današnje diskusije, ja ću reći da ustvari omladinski rad znači tim, a to uključuje više ljudi poput npr. pedagoga, psihologa, trenera sporta, itd. Smatram da bi se više trebali uključiti predstavnici akademske zajednice u ovaj proces”, naveo je jedan od učesnika.

„Kako bismo mogli pomoći mladima, potrebno je prvenstveno biti svjestan sebe. Omladinski radnik treba biti pristupačan mladima”, dodao je drugi učesnik.

A znate li za Boombar ekipu?

Boombar kao pozitivan primjer rada s mladima Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, učesnike 1. Konvencije o radu s mladima počastio je svojim zdravim napitcima. Bezalkoholni kokteli savršen su spoj osvježenja i zdravlja, pa su naši učesnici mogli uživati u različitim okusima i mirisu ljeta. Volonterke koje su učestvovale u pripremanju koktela doprinijele su da okusi budu što bolji kao i da vizualna dekoracija prati sastojke koktela. Cilj Boombara je skrenuti pažnju zdravim napitcima sa raznih ovinosti I supstanci koje su dostupne danas a koje znatno mogu ugroziti život mladih ljudi. Zahvaljujemo se Boombaru na pripremljenim napitcima, druženju u zdravom kutku, razgovoru s mladima o važnosti očuvanja zdravlja i podizanju svijesti o zdravoj ishrani.

Prvu konvenciju o mladima u Bosni i Hercegovini organizirao je Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Švedske u BiH. Ekskluzivni radijski partner je RSG.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...