Održana međunarodna online konferencija ”Budućnost preduzetništva za žene”

Dana, 10.05.2021. godine putem ZOOM online platforme s početkom u 09:30 sati održana je Međunarodna online konferencija ”Budućnost preduzetništva za žene”, čiji je organizator i domaćin Innovation Region Styria iz Graza. Projekat je sufinansiran iz fondova Evropske unije (ERDF, IPA, ENI). Konferenciji je prisustvovala i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT.

U uvodnom dijelu konferencije obratila se gđa. Barbara Einbinger-Miedl, ministrica vlade Štajerske za ekonomiju, turizam, Evropu, nauku i istraživanje, nakon čega su nekoliko riječi o samom programu rekle i koordinatorice programa Judit Schrick-Szenczi i Nirvana Kapitan-Butković. Jedno od važnijih obraćanja bilo je od predstavnice Evropske komisije Birgit Weidel, voditeljice Odjela za mala i srednja preduzeća. Između ostalog, navela je da je Evropska komisija prije godinu dana usvojila SMES strategiju, koja na organizovan način doprinosi rješavanju problema i ispunjavanju ciljeva koji se nalaze pred preduzetnicima/ama. Također, značajno je i da pomažu mladim preduzetnicima/ama u tzv. ”Exit” fazi, kada već razmišljaju o gašenju svog biznisa, zbog poteškoća s kojima se suočavaju, a ta pomoć se ogleda u mentoringu.

 

Radimo na tome da se poveća broj preduzetnica, jer je zaista vidljiva razlika i disbalans u odnosu na preduzetnike. Također, punu pažnju usmjeravamo i na ženske poslovne anđele, tzv. ”Female Business Angels”, izjavila je Birgit Weidel.

 

U dijelu konferencije koji se odnosi na pregled rezultata projekta, obratile su se Ralitsa Zhekova, izvršna direktorica RAPIV i Sandra Weiß-Wallner, Innovation Region Styria. Gđa. Ralitsa Zhekova je naglasila da su u proteklom periodu osnovana četiri Centra za žensko preduzetništvo, te da se nada da će nastaviti sa radom i u budućnosti. Jedan od centara djeluje u okviru Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a otvorenje Centra 2019. godine je potpomognuto sredstvima IPA fondova, ali također realizirano kroz partnerstvo sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC). 

U prvoj panel diskusiji pod nazivom ‘’Dobre prakse i naučene lekcije’’ učestvovala je i Maja Arslanagić-Kujundžić, voditeljica Centra za žensko preduzetništvo u okviru Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pored najvažnijih informacija o provedenim aktivnostima, naglasila je sljedeće:

Sretna sam da smo nakon tri godine rada na ovoj finalnoj konferenciji. Za nas je bio veliki izazov objasniti ljudima oko nas, čak i pojedinim profesorima zašto žensko preduzetništvo, pa smo dobijali komentare da ne treba vršiti diferencijaciju, međutim mi smo ipak dokazali da se žene susreću sa više prepreka. Definitivno trebaju dobiti veću podršku i zato danas govorimo o ženskom preduzetništvu.

Neke od motivacionih poruka, koje su panelistice naglasile u toku svog obraćanja trebaju između ostalog poslužiti potencijalnim preduzetnicama i potaknuti ih na bavljenje vlastititim biznisom:

‘’Povežimo ljude, da bi zajedno radili. Vjerujem u umrežavanje jer vidim rezultate. Žene mogu imati porodicu i biti preduzetnice u isto vrijeme.’’ Bianca Tudor

‘’Budućnost je vaša. Dame samo naprijed.’’ Marlen Skarlovnik

‘’Žene su sposobne za sve, samo im treba malo podrške da bi prevazišle svoje strahove od neuspjeha.’’ Nora Rudek

Pozadina projekta ”Women in business”

Mlade žene predstavljaju veliki dio poduzetničkog potencijala u Dunavskoj regiji (DR) jer je 52% stanovništva ženskog pola, a 30% njih je samozaposlenih. Međutim, samo 10% mladih žena u DR-u je u ranoj fazi poslovnog razvoja, a samo 2% njih osniva posao koji traje više od 42 mjeseca. Poduzetnički potencijal mladih žena u Dunavskoj regiji nije dovoljno razvijen. Konferencija je pomogla svih zainteresovanim učesnicima da nauče o projektu Women in Business i identificiraju neke nove načine za doprinos aktivnom razvoju društvenog i ekonomskog okruženja.

Snimka zaslona 2021 05 10 121025 min

”Žene u preduzetništvu” dolaze kao odgovor na određene specifične potrebe mladih žena preduzetnica (Young Women Entrepreneurs) u Dunavskoj regiji kroz projektne transnacionalne aktivnosti usredsređene na:

  • sveobuhvatno mapiranje, evaluaciju i upoređivanje potreba i barijera s kojima se suočavaju mlade žene (Transnacionalna studija trenutnog stanja o podršci preduzetništvu mladih žena),
  • dostupne mjere politika u Podunavlju za podršku preduzetništvu mladih žena (Analiza postojeće politike i zakonodavnog okvira za podršku preduzetništvu mladih žena u Podunavlju),
  • poboljšanje politike, usklađivanje sa potrebama žena preduzetnica kroz razvijenu Agendu politika,
  • razvoj inovativnih rješenja i modela obuke za unapređenje preduzetničke kulture, vještina i kompetencija među njima,
  • testiranje novih modela obuke,
  • uspostavljanje 4 centra za žensko poduzetništvo (EWC) u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Konzorcijum od 14 projektnih partnera iz 9 zemalja Dunavskog regiona okuplja nacionalne i regionalne, javne i privatne organizacije i univerzitete, čija specifična tematska pozadina garantuje kvalitetno znanje i neophodnu stručnost iznošenjem odgovarajućih inovativnih rješenja, što će dugorčno imati pozitivan uticaj na društvo.

Više informacija o projektu na: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/women-in-business

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Međunarodna suradnja

Šta otvaranje pristupnih pregovora EU s BiH znači za civilno društvo i mlade u BiH?

Evropsko vijeće jučer je donijelo odluku kojim Evropska unija otvara pregovore o...

Međunarodna suradnja

Društveno-korisna upotreba oduzete imovine: naučene lekcije i izazovi

Institut za razvoj mladih KULT je sudjelovao u ključnim aktivnostima unutar OSCE...

Kafa s ambasadorom Waltmansom
DogađajiJavni poziviJuli 2023Ljudska pravaMeđunarodna suradnjaRad s mladima

Poziv na događaj: „Kafa sa Janom Waltmansom“

Institut za razvoj mladih KULT sa zadovoljstvom najavljuje i predstavlja našeg novog...