Mladi lideri u zajednici: Zašto je važno educirati mlade o pokretanju biznisa?

U vremenu kada se mladi suočavaju sa izazovima koje donosi pronalazak posla i teže dolaze do prilika za razvoj karijere, polaznica obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Selma Hamedović iz Ključa odlučila je preuzeti inicijativu i pružiti podršku mladima u svojoj lokalnoj zajednici. Selma je na ovu ideju došla na osnovu podataka iz Strategije prema mladima općine Ključ gdje je 43% ispitanih mladih iskazalo želju za pokretanjem vlastitog biznisa.

U sklopu inicijative organiziranirane su dvije edukativne radionice koje su omogućile mladima da nauče o osnovnim koracima potrebnim za pokretanja biznisa, o kreiranju biznis planova i održivosti biznisa, te mogućnost da postavljaju pitanja, razmijenjuju iskustva i razgovaraju o svojim poslovnim idejama.

Jedan od ključnih elemenata jeste da je inicijativa osigurala da mladi koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa neće ostati sami u svojim počecima, već će imati priliku raditi sa iskusnim mentorima koji će im biti na raspolaganju i koji će voditi mlade kroz izazove preduzetništva. Ova podrška igra ključnu ulogu u uspješnom razvoju mladih preduzetnika, pružajući im vodstvo i podršku tijekom početnih koraka u razvoju svog biznisa.

„Mladi su budućnost naše zajednice i smatram da im trebamo pružiti podršku i motivaciju kako bi ostvarili svoje preduzetničke ambicije. Inicijativa „Biznis mladih“ je samo prvi korak u tom smjeru, a nadam se da će se ova ideja širiti i motivirati sve više mladih da krenu u svijet preduzetnišva“, rekla je Selma.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu sa Omladinskim centrom Kosmos iz Ključa, uz finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...