Mladi lideri u zajednici: Zašto je važno educirati mlade o pokretanju biznisa?

U vremenu kada se mladi suočavaju sa izazovima koje donosi pronalazak posla i teže dolaze do prilika za razvoj karijere, polaznica obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Selma Hamedović iz Ključa odlučila je preuzeti inicijativu i pružiti podršku mladima u svojoj lokalnoj zajednici. Selma je na ovu ideju došla na osnovu podataka iz Strategije prema mladima općine Ključ gdje je 43% ispitanih mladih iskazalo želju za pokretanjem vlastitog biznisa.

U sklopu inicijative organiziranirane su dvije edukativne radionice koje su omogućile mladima da nauče o osnovnim koracima potrebnim za pokretanja biznisa, o kreiranju biznis planova i održivosti biznisa, te mogućnost da postavljaju pitanja, razmijenjuju iskustva i razgovaraju o svojim poslovnim idejama.

Jedan od ključnih elemenata jeste da je inicijativa osigurala da mladi koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa neće ostati sami u svojim počecima, već će imati priliku raditi sa iskusnim mentorima koji će im biti na raspolaganju i koji će voditi mlade kroz izazove preduzetništva. Ova podrška igra ključnu ulogu u uspješnom razvoju mladih preduzetnika, pružajući im vodstvo i podršku tijekom početnih koraka u razvoju svog biznisa.

„Mladi su budućnost naše zajednice i smatram da im trebamo pružiti podršku i motivaciju kako bi ostvarili svoje preduzetničke ambicije. Inicijativa „Biznis mladih“ je samo prvi korak u tom smjeru, a nadam se da će se ova ideja širiti i motivirati sve više mladih da krenu u svijet preduzetnišva“, rekla je Selma.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu sa Omladinskim centrom Kosmos iz Ključa, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...