Mladi lideri u zajednici: Susreti koji grade mostove među mladima

Polaznica obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Amina Bašić, pokrenula je inicijativu pod nazivom „Grad mladosti“ i otvorila vrata inspirativnoj priči u Novom Travniku. Prepoznavši da je Novi Travnik općina u kojoj se mladi često suočavaju sa nedostatkom mogućnosti za direktnu interakciju, što stvara nevidljive zidove između mladih ljudi različitih etničkih grupa, Amina je odlučila započeti novu priču.

Odlučna da pokrene pozitivne promjene, svojom inicijativom se suprotstavila izolaciji i nedostatku kontakta između mladih gdje je prepoznala potrebu za njegovanjem međusobnog razumijevanja i dijaloga.

Amina je kreirala dinamično okruženje u kojem su se mladi glasovi spojili, dijelili i učili jedni od drugih. Jedna od ključnih aktivnosti inicijative bilo je organiziranje „Trga mira“ koji služi kao simboličan prostor gdje se grade mostovi među kulturama i potiče otvorena komunikacija ali i prilika da se dijele priče, iskustva i perspektive.

Pored toga, u sklopu inicijative organizovana je i filmska večer koja je pružila priliku za opušteno druženje i zajedničko uživanje u filmu te su organizirani dijalozi o temi identiteta, sukoba, stereotipa i predrasuda, pružajući mladima priliku da izraze svoje misli i osjećaje što je doprinijelo razvoju njihovih socijalnih i komunikacijskih vještina.

Inicijativa „Grad mladosti“ i „Trg mira“ u Novom Travniku predstavljaju korak prema zajedničkoj budućnosti koja se gradi na temeljima razumijevanja, dijaloga i prijateljstva među mladima. Mladi u Novom Travniku pokazuju da su spremni prevazići razlike i izgraditi mostove.

„Za mene, lokalna građanska inicijativa je bila izvor inspiracije i podrške u borbi za bolje društvo i uključivanje mladih. Kroz inicijativu sam pronašla snagu da se aktivno angažujem u ostvarivanju pozitivnih promjena u zajednici. Za moju općinu ovo je bilo potpuno osvježenje i nova energija koja je mladima dala vjetar u  leđa za učešće u različitim poljima, a za opšte dobro.“ , rekla je Amina.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s Udruženjem Vijeće mladih općine Novo Sarajevo, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...