Mladi lideri u zajednici: Lakši put do prvih dokumenata

Omladinske inicijative predstavljaju srž pozitivnih promjena u društvu i igraju ključnu ulogu u oblikovanju bolje budućnosti. Mladi, sa svojom energijom, strašću i inovativnim idejama, imaju nevjerovatan potencijal za stvaranje pozitivnih društvenih promjena ali i priliku da iznesu nove ideje i rješenja za društvene probleme i izazove koje prepoznaju.

Filip Spasojević, energičan i vrijedan mladić iz Teslića, u sklopu obuke Uči, Misli i Djeluj!, pokrenuo je inicijativu koja se fokusirala na približavanje rada institucija kroz snimanje video tutorijala o popunjavanjima obrazaca i koracima za dobijanje prvih dokumenata (lična karta, pasoš i vozačka dozvola) za mlade koji se prvi put susreću sa administracijom.

Video uputstvima je stvoren pristupačan vodič koji korak po korak, pojašnjava procese koji su važni za dobijanje prvih dokumenata ali i pored olakšavanja administrativnih koraka pruža mladima i više samopouzdanja i sigurnosti kada je riječ o procesima sa kojima se suočavaju. Također, u sklopu inicijative Filip je organizovao i studijsku posjetu pa se inicijativa proširuje na stvaranje veza između mladih iz različitih lokalnih zajednica. Ova posjeta je pružila priliku mladima iz Teslića da razmijene iskustva, izgrade odnose, te stvaraju mostove za saradnju sa svojim vršnjacima.

Ideja za inicijativom pojavila se iz Filipove vizije da promoviše promjene kroz konkretno djelovanje, a mladi koji su se priključili inicijativi imali su priliku da razvijaju vještine poput komunikacije, timskog rada i liderstva u toku inicijative.

Ova inicijativa je sjajan primjer kako mladi za mlade, uz malo vjetra u leđa, mogu kreirati zajednice u kojima će ostvarivati svoje potencijale.

Inicijativa se provodi u partnerstvu s Udruženjem za razvoj, unapređenje i podršku zajednice iz Teslića, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *