Mladi bojama aktivizma šalju poruku mira!

Obuka Uči, misli i djeluj mladima pruža priliku da uče kroz deset tematskih cjelina/modula i potakne ih da misle o sebi, svojim vršnjacima, zajednici i građanskom aktivizmu. Da znanja stečena tokom obuke ne ostanu samo na nivou teorije, UMiD-ovci dobiju priliku da znanja praktično primijene i da djeluju u svojoj lokalnoj zajednici s ciljem poboljšanja položaja mladih. Provođenjem lokalne građanske inicijative (LGI) omladinski lideri prave značajne promjene u svojim zajednicama, odgovaraju na potrebe i probleme mladih, a cjelokupan proces provođenja savjetodavno i finansijski podržava Institut.

Merima Osmanović jedna je od sjajnih polaznica UMiD obuke koja je uspješno provela svoju građansku inicijativu “Otkrijmo boje aktivizma”, čiji je naglasak bio na pomirenju i izgradnji mira u svijetu. Predstavnica je Udruženja mladih “Trik” Kalesija, vrlo posvećena aktivizmu, kreativna i vrijedna mlada osoba. Svoju lokalnu građansku inicijativu Merima je završila oslikavanjem murala na zgradi u centru Kalesije, uz pomoć volontera UM “Trik”. Aktivnost je izazvala veliku pažnju prolaznika koji su fotografisali mural, pohvalili ideju i interesovali se za istu. Uz pomoć volontera Merima je poklonila šarenilo djeliću svog grada i ovom idejom motivisala svoje vršnjake da čine male pozitivne promjene za sebe i svoju okolinu. Sama činjenica da je ova aktivnost privukla reakcije građana, Merimi je dala do znanja da je vrlo pozitivno ono što radi i da iste ili slične korake treba praviti i u budućnosti.

Merima je bila vrlo ponosna na svoj rad i rad svojih vršnjaka: “Ova aktivnost je prošla zaista odlično. Ja kao koordinatorica ove inicijative i ove aktivnosti moram da izrazim veliku zahvalnost za doprinos volontera koji su učestvovali u crtanju murala. Mural nosi poruku mira i posebno mi je drago što je ova aktivnost izazvala veliku pažnju građana i sto su prolaznici fotografisali mural i bili su oduševljeni njim.”

LGI

A kako su mladi došli na ideju da bojama pošalju poruku mira?

Iza ovog murala krije se priča kakvu mogu ispisati samo zainteresovani, kreativni i mladi ljudi koji u svemu vide i prepoznaju prilike za sebe i svoju zajednicu.

Merima je prvenstveno organizovala edukativnu radionicu sa veteranima. Ta radionica potakla je sve prisutne na kritičko razmišljanje i približila im dešavanja iz prošlosti kroz lična iskustva tri demobilisana borca HVO-a, Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon toga, u sklopu projekta raspisan je likovni i literarni konkurs na temu “Izgradnja mira”, zahvaljujući kojem su svi zainteresovani mladi dobili priliku da kroz priču ili crtež pokažu kako oni vide ili zamišljaju mir u svijetu.

Međutim, aktivnostima ni tu nije bio kraj. Ovaj projekat dao je priliku i građanima Kalesije da ostave poruke mira na papirićima, u sklopu ulične akcije pod nazivom “Mir je za mene”, za Međunarodni dan mira koji se obilježava 21.09. svake godine. Sve ove aktivnosti prethodile su ideji oslikavanja zgrade muralom koji simbolizira mir u svijetu.

IMG be8c3602f0d33b4cd55bbcd7847ca51d V

A da su u tome uživali i učesnici ove aktivnosti, potvrdila nam je i volonterka Belma Čanić: “Bilo mi je zadovoljstvo učestvovati u crtanju murala koji je uljepšao Kalesiju. To je jedno nezaboravno iskustvo koje ću dugo pamtiti po lijepom druženju i pozitivnoj energiji”.

“Nadamo se da će ovaj predivni prizor u centru naše Kalesije privući mlade da se u budućnosti više posvete aktivizmu i inspirirati ih da budu kreativni u svakom segmentu života”, rekao je volonter Haris Đedović.

LGI 2

Institut za razvoj mladih KULT uvijek je ponosan na mlade ljude koji žele doprinijeti društvu. Merimi želimo da marljivost i kreativnost uvijek budu karakteristike njenih aktivističkih koraka.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...