IMPAKT FASHION SHOW nadmašio očekivanja banjalučke publike

Foto: Neven Popadić

Foto: Neven Popadić

Nakon izuzetno uspješne modne revije na krovu sarajevskog Doma mladih Skenderija, IMPAKT Fashion Show konceptualna modna revija još jednom je nadmašila sva očekivanja, ovoga puta pred mnogobrojnom banjalučkom publikom.

Polaznice Uči, Misli i Djeluj! obuke za omladinske lidere, Ana Elena Banduka i Naida Kustura su sa svojim IMPAKT timom uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, a na poziv Gradske uprave Grada Banja Luka organizirale još jednu sjajnu modnu reviju.

Fashion 10

Foto: Neven Popadić

Dom omladine u Banjoj Luci pretvoren je u modnu pistu kojom su i ovoga puta zablistale mladost, ljepota i kreativnost. Pred preko 150 gostiju, sedam mladih bh. dizajnera imalo je priliku izložiti svoje kolekcije.

„Revija u Banjoj Luci je ponovo nadmašila sva naša očekivanja. Oduševljeni smo mladim ljudima koji su otvoreni za saradnju, puni novih ideja i entuzijazma. Ova saradnja se sigurno nastavlja i jedva čekamo da ih ugostimo u Sarajevu nakon što završimo proces mentorisanja izrade njihovih vlastitih kolekcija. Ideja nam je da pored samih revija, kao događaja, radimo i na umrežavanju mladih kreativaca kroz različite vidove saradnje i edukacija“, istakla je Ana Elena Banduka, polaznica UMID-a 17 i jedna od organizatorica.

Na IMPAKT Fashion Showu sinoć su izložene kolekcije mladih dizajnera kreirane na principima odgovorne i održive, spore mode na koju se sve više stavlja imperativ. Odgovorna spora moda podrazumijeva dizajniranje ekološki prihvatljivim metodama pri čemu se koriste reciklirani materijali.

„Meni, kao i većini mladih ljudi mnogo znači prilika pružena da pokažem svoju umjetnost i kreativnost, a u isto vrijeme da stečeno znanje prenesem na još mlađe generacije. Volio bih se zahvaliti Domu omladine i Gradu Banja Luka na gostoprimstvu i velikoj ljubaznosti“, rekao je Samir Mrković, jedan od dizajnera koji je sinoć izlagao.

2

Foto: Neven Popadić

Pored sjajne modne revije koja je izazvala oduševljenje među prisutnima, IMPAKT tim je za zainteresirane mlade u Banjoj Luci održao i edukacije o ekološki odgovornom dizajniranju. Kako bi se znanje koje su djevojke stekle o ovom načinu dizajniranja širilo dalje, u narednih nekoliko mjeseci IMPAKT tim će mentorirati banjalučke neafirmirane dizajnere koji će imati priliku da u praksi primjene naučeno i izrade svoje prve kolekcije. Nakon revije sinoć, priliku da se okušaju u svijetu mode i izlažu prve kolekcije mladi će imati na proljeće 2023. godine kada će na IMPAKT Fashion Show-u Sarajevo biti izložena kolekcija proljeće/ljeto.

„Učesnica sam edukacije o odgovornoj modi i dizajnu. Drago mi je da smo imali ovu priliku i da učestvujemo, a vidim da su se mnogi u ovome pronašli. Neke moje prijateljice su bile modeli, a neke šminkerke i frizerke u bekstejdžu tako da smo svi učestvovali u procesu. Kako mene lično zanima organizacija revije, potrudila sam se da pomognem ekipi iz IMPAKT Sarajevo i veliko mi je zadovoljstvo učestvovati u svemu. Ja se radujem budućim saradnjama i druženjima“, podijelila je svoje utiske i Lara Skopljak, učesnica edukacija iz Banja Luke.

1

                                                                                                                                         Foto: Neven Popadić 

Podržavanjem još jedne sjajne modne revije i grupe mladih kreativaca Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH nastavljaju kontinuiranu podršku mladima u izgradnji i jačanju njihovih liderskih vještina. Granice kreativnosti mladih koji čine IMPAKT tim prevazilaze i granice BiH, te će djevojke polovinom oktobra na poziv Srednje škole za umjetnost i dizajn i Više stručne škole Brno učestvovati na modnoj reviji koju organizuje Ambasada Republike Češke u Beču.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...