Međunarodni dan mladih: Ostavimo zajedno što manji ekološki otisak!

Pomak ka ekološki održivom i klimatski prihvatljivom svijetu potreban je za rješavanje globalne klimatske krize, ali i za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Uspješna tranzicija ka zelenijem svijetu ovisi o razvoju zelenih vještina kod stanovništva. Zelene vještine podrazumijevaju znanja, sposobnosti, vrijednosti i stavove koji su potrebni za život, razvoj i podršku održivom i resursno efikasnom društvu. Dakle, to uključuje tehničko znanje i vještine koje omogućavaju efikasnu upotrebu zelenih tehnologija i procesa u radnom okruženju, kao i transverzalne vještine koje se oslanjaju na niz znanja, vrijednosti i stavova kako bi se olakšale ekološki održive odluke u radu i životu. Iako su zelene vještine relevantne za kompletno društvo, od posebne važnosti su za mlade ljude, koji mogu doprinijeti zelenoj tranziciji na duži vremenski period.

Radeći sa mladima i za mlade, Institut za razvoj mladih KULT vjeruje da je svaki dan – dan mladih i dan za mlade!

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1999. godine donijela rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih, koji se svake godine širom svijeta obilježava 12. avgusta brojnim aktivnostima posvećenim mladima, a sve u svrhu promocije znanja, vještina i sposobnosti koje posjeduju mladi. Kao i proteklih godina tako je i danas Institut obilježio ovaj vrlo važan datum za mlade.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je Zelene vještine za mlade: Korak ka održivom svijetu (engl. Green Skills for Youth: Towards A Sustainable World) i tim povodom Institut za razvoj mladih KULT organizirao je događaj “Kafa sa Azrom Džaferbegović”. U prostorijama Obrazovno – razonodnog centra za mlade Spajalica na Ilidži, Institut je na današnjem druženju okupio mlade ljude, a događaju su prisustvovali i polaznici Institutove obuke za omladinske lidere Uči, Misli i Djeluj!

Azra je ekološka aktivistica koja se putem svog Instagram profila „zivot_u_cekeru“ trudi promovirati svakodnevnicu bez plastike s ciljem da ostavi za sobom što manji ekološki trag. Ona je razgovarala s mladima o štetom utjecaju plastike na prirodu i načinima na koji se može smanjtii njeno korištenje. Ova tema je zainteresirala mlade, koji su Azri postavljali različita pitanja i tražili savjete kako bi joj se pridružili u svakodnevnici koju promovira.

Jedan od zaključaka bio je upravo to da moramo zajedno misliti na prirodu, čuvati je i truditi se da u svojoj svakodnevnici djelujemo za ekološki održivo i klimatski prihvatljivo okruženje, te da motiviramo društvo da nam se pridruži. Promoviranje ekološke održivosti danas je potrebno više nego ikada, kako bi se što manje plastike koristilo, kako bi se plastika reciklirala te tako omogućio zdraviji život i čišća priroda.

Institut današnjim druženjem kroz ovu aktivnost želi poslati poruku da smo svi odgovorni za prirodu koja nas okružuje i da kao pojedinci iz dana u dan trebamo djelovati, jer kako Azra kaže: „Možda sam ja samo kap u oceanu, ali ja se osjećam bolje. Shvatila sam da nisam sama i to mi je dodatna motivacija, a male promjene i mikropokreti u konačnici uvijek vode do nečega većeg.“