Ljetna škola: prilika za rad na sebi i promjene u okruženju

Polaznici Obuke Uči, misli i djeluj! generacije 18, završili su svoju devetnodnevnu avanturu. Ljetna škola je spoj 3 od 10 modula koji su u sklopu obuke, a moduli kroz koje polaznici obuke prolaze su o temama: samoosnaživanje, rješavanje konflikata i suočavanje s prošlošću i ljudska prava.
Tokom modula samoosnaživanja, polaznici su imali priliku da sa psihologinjom i psihoterapeutkinjom Senkom Čimpo, razgovaraju o svojim emocijama – kako emocije utječu na pojedinca ali i kako se odražavaju na društvo? Tokom rada korišteni su pristupi i metodologije zahvaljujući kojima su polaznici obuke ostvarili veću povezanost, ali imali priliku i da kao pojedinci propitaju svoje ciljeve i želje. Ekspertica u polju pomirenja i rješavanja konflikata Ðermana Kurić, teoretski i praktično je vodila polaznike kroz modul rješavanja konflikata i suočavanja s prošlošću koji je bio fokusiran na osnovne koncepte koji se tiču konflikata, njihovih uzroka i faktora koji mogu utjecati na pojavu konflikata. Polaznici su se kroz treći modul upoznali sa temom ljudskih prava zajedno sa trenericom Aidom Trožić. Kroz ovaj modul govorilo se o predrasudama, diskriminaciji i međuljudskim odnosima, te zakonskim odredbama vezanim za Bosnu i Hercegovinu i Evropsku Uniju.
Pored teoretskog dijela polaznici su imali priliku razgovarati sa veoma inspirativnim gostima Kafe sa… – Tomislavom Cvitanušićem, bosanskohercegovačkim alpinistom i triatloncem koji se popeo na vrh svijeta – Mont Everest, Adinom Pinjom, mladim aktivistom iz Travnika i Azrom Džaferbegović, ekološkom aktivistkinjom koja je posvećena promociji života sa što manje otpada. Zajedno sa Azrom, polaznici su obilježili Međunarodni dan mladih, a tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih bila je Zelene vještine za samoodrživost.
Naši gosti stvorili su vrlo pozitivnu i opuštenu atmosferu, a učesnici su imali brojna pitanja. Sa Tomislavom Cvitanušićem su imali motivacijski razgovor s posebnim fokusom to koliko je čovjek ustvari mali na ovoj planeti i koliko je potrebno da je svjestan da treba svaki momenat koristiti da uradi ono što voli i što ga čini sretnim, jer je vrijeme nešto najdragocijenije što posjeduje.
Sa Adinom Pinjom, učesnici su razgovarali o aktivizmu, njegovom aktivističkom angažmanu i iskustvu u Travniku, upornosti da postigne ciljeve koje sebi zadaje i o transformaciji kombija u njegov novi dom, a imali su priliku isprobati slackline i žongliranje. Sa Azrom su pričali kako pojedinac može doprinijeti zaštiti životne sredine, te kako svesti korištenje plastike i drugih materijala na minimum s ciljem smanjenja zagađenja okoliša. Azra je motivirala UMiD-ovce da se teudw svakodnevno ostaviti što manji ekološki otisak.
U susret Međunarodnom danu mladih, naši učesnici su imali priliku razgovarati i sa mladim diplomatama:  gospodinom Adebayom Babajidom, zamjenikom šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, gospodinom Patrikom Turošikom, zamjenikom šefa misije u Ambasadi Republike Slovačke i gospodinom Matteom Evangelistom, zamjenik šefa misije u Ambasadi Republike Italije.
U narednom periodu nas očekuje provedba lokalnih građanskih inicijativa za čiju provedbu su polaznici obuke na početku ljetne škole potpisali ugovore. Radujemo se koracima i susretima koji slijede!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDUMiD teachers

Učesnici UMiD obuka spremni su za nove liderske poduhvate!

Institut za razvoj mladih KULT je održao ceremoniju dodjele certifikata i potvrda...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...