Ljetna škola šesnaeste generacije UMiD liderica i lidera

Posljednjih sedam dana, od 9. do 15. jula, mladi, budući lideri i liderice, njih 23 iz 13 bosanskohercegovačkih gradova boravili su u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, na ljetnoj školi obuke Uči, Misli i Djeluj! generacija 16. Tokom ljetne škole, polaznici/ce, imali su priliku raditi na ličnom razvoju kroz modul samoosnaživanja, potom učiti o ljudskim pravima, te kroz interaktivne vježbe naučiti kako rješavati konflikte. Lijepo vrijeme je omogućilo da se iskoriste puni kapaciteti Spajalice, kao i obližnjeg parka, koji je korišten za određeni broj vježbi sa polaznicima/ama.

Svoje iskustvo sa ljetne škole podijelila je polaznica iz Goražda, Anesa Čutuna:

„Kroz prethodne module svi smo željno iščekivali ljetnu školu zbog toga što smo znali da će to biti nešto posebno. Sedam dana provedenih sa ljudima koji su tu sa istim ciljem kao i ja, ljudima koji su mi postali kao porodica, još više  sam se zbližila i vjerujem da će ova prijateljstva biti upamćena do kraja života. Pored druženja, smijeha i zabave, imali smo priliku usvojiti znanja iz novih oblasti, raditi u grupama te tako razmijeniti mišljenja sa ostalim učesnicima. Upoznati iskusne ljude koji su nekada bili na našem mjestu i koji se prema nama ne ponašaju kao treneri, već prijatelji. Dio koji ću najviše pamtiti i dio koji nas je dodatno zbližio je tematika emocije. Shvatili smo koliko je bitno da imamo samopouzdanja i da uvijek trebamo raditi na sebi. Međutim, tematika emocija nam je pomogla da shvatimo koliko smo mi zapravo slični jedni drugima, da svi iza sebe imamo priču koja je do danas bila skrivena. Kroz ljetnu školu skupili smo hrabrosti da sve i lijepe i ružne priče podijelimo sa ljudima kojima vjerujemo. Bez ikakvih osuđivanja, predrasuda, tu smo jedni za druge da pružimo ljubav i zagrljaj u svakom trenutku. Vjerujem da ćemo sa sobom kući ponijeti bezbroj uspomena i lekcija koje će nam služiti u raznim prilikama. Ovo je stvarno bilo nešto posebno, da ne mogu pronaći pravu riječ koja bi dovoljno mogla da opise moje osjećaje, za ove ljude i za ovaj Institut.“

IMG 3790

Osim tematskih cjelina, polaznice i polaznici imali su priliku da učestvuju u studijskim posjetima i dodatnim aktivnostima. Jedna od takvih je bila i posjeta Muzeju ratnog djetinjstva.

„Posjeta Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu ostavila je veliki utisak. Muzejski inventar konceptualno je posložen jednostavno i lako razumljivo svima. Pomno sam promatrao izložbene predmete te čitao opis i razlog postavljanja baš tog predmeta. U muzeju se nalaze ljuljačke, stara odjeća, bilježnice ratne djece u kojima su pisali zadaće i slično, naime, nisam očekivao da će me takvi predmeti baciti u razmišljanje i dočarati kako su se u ratu osjećali  i što su proživljavali u ratu. Najveći utisak na mene su ostavili video intervjui gdje su ljudi opisivali što im se dogodilo. Doista, nakon što sam izašao iz muzeja shvatio sam koliko nas male stvari mogu učiniti sretnima, i da nasilje nikad nije najbolje rješenje jer nekome možemo oduzeti najljepše godine djetinjstva“, rekao nam je Marko Vračević, polaznik iz Mostara.

IMG 3777

Muzike nije nedostajalo tokom ljetne škole, a poseban ritam unijela je radionica muzikoterapije. Ajdin Karić, polaznik iz Srebrenika, koji je na studijama u Sarajevo, osvrnuo se na iskustvo sa radionice muzikoterapije:

„Muzikoterapija koju smo imali sa stručnjakom iz tog područja nam je dobrodošla kao alat da  podignemo svoje raspoloženje, ali i izbacimo svu tu negativnu energiju iz sebe koja se vremenom nakupi, pogotovo što smo taj dan radili više nego uobičajeno. Također, ono što nam je posebno bilo zanimljivo je to što smo imali priliku da kroz tu muziku izrazimo sebe, ali i zajednički stvaramo određeni ritam. Imali smo priliku da upoznamo razne nove instrumente iz raznih dijelova svijeta, te smo tako mogli okušati svoje muzičke sposobnosti. Bilo je fenomenalno osjetiti tu složnost i harmoniju koju smo stvarali svojim rukama. Jako brzo nam je prošla sama sesija i svi smo istog trenutka poželjeli da je trajalo duže.“

IMG 3815

Za kraj, svoja iskustva o cjelokupnoj ljetnoj školi podijelila je Džejla Balić, polaznica iz Konjica:

„Tokom ovih nezaboravnih sedam dana koje sam provela na obuci UMiD za omladinke lidere, izuzetno sam uživala sa mojim umidovcima koji su kroz sva tri modula na ljetnoj školi pokazali pristupačnost prema radu sa trenerima, izraženu želju za timskim radom i empatiju. Posebno bih izdvojila iskustvo sa trenerima, koji su se izuzetno potrudili da nam prenesu svoja iskustva i znanje, te da nas u velikoj mjeri motivišu, bilo da su u pitanju naša prava, ili emocije. Smatram da teme, koje smo obradili tokom ova tri modula su jako važne, i da tu uvijek imamo nešto novo za naučiti. Pored svega toga, naša 16. generacija se trudila na najbolji mogući način prenijeti pozitivnu poruku i trud oko svake aktivnosti pojedinačno. Zaista, u ovih sedam dana, uspjeli smo se zbližiti kao nikada do sada, i postati prava porodica. Preporučila bih svakom jedno ovakvo iskustvo, jer je ovo zaista bila jako produktivna sedmica koja će nam dugo ostati u sjecanju.“

UMiD 16 provodi se u okviru projekta Dijalogom za zajedničku budućnost, koji podržava Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *