Konferencija „Prvih 300“: Zajedničkom podrškom vladinog i nevladinog sektora do novih biznisa

Jučer je u Sarajevu Investicijska fondacija Impakt, uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), održala konferenciju „Prvih 300“ na kojoj su predstavljeni ključni rezultati IMPAKT inkubatora poslovnih ideja koji je od 2018. godine do danas u saradnji sa 55 lokalnih zajednica u BiH obuhvatio više od 1600 učesnika, te finansijski i stručno podržao pokretanje više od 300 novih preduzeća.

Konferencija je bila prilika i za sajamsko predstavljanje nekih od podržanih biznisa, ali i prostor za konstruktivni dijalog o ključnim temama za jačanje preduzetničkog ekosistema u BiH. Skupu su se obratili predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko Distrikta i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Govorili su o prethodnim i tekućim vidovima podrške mladim preduzetnicima i preduzetništvu uopće, bilo da se radi o finansijskoj ili stručnoj podršci.

Impakt 1

Na konferenciji je, između ostalog, zaključeno da je sinhroniziran i sinergijski pristup i saradnja svih relevantnih aktera (vladinih institucija, nevladinih organizacija, privatnog i obrazovnog sektora) u oblasti poduzetništva, značajna i neophodna za sveukupnu podršku razvoju poduzetništva. Ovakav pristup doprinosi boljim efektima i cjelokupnom utjecaju programa, vraća povjerenje korisnika u institucije i osigurava sveobuhvatniju i ujednačenu podršku korisnicima koji žele pokrenuti i/ili razviti vlastite biznise. Također, neophodno je kontinuirano raditi na unaprjeđenju zakonodavnog okvira za poslovanje uz aktivnosti na unaprjeđenju poduzetničkog okruženja, kako bi na sveobuhvatan bio potaknut razvoj poduzetništva.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...