Koliko su važne narandžaste priče pokazali i mladi iz Novog Travnika, Banjaluke, Tuzle i Velike Kladuše

Da je zaista važno obilježiti svaki 25. u mjesecu, pokazali su i mladi iz Novog Travnika, Banjaluke, Tuzle i Velike Kladuše. Organizatorice aktivnosti su učesnice obuke Uči, Misli i Djeluj 18 koju provodi Institut za razvoj mladih KULT. S cilju da pokažu svoju društvenu odgovornost i informiraju svoju zajednicu o važnosti rješavanja problema naslja nad ženama i djevojčicma, učesnice su na različite i vrlo kreativne načine upoznale svoje vršnjake sa ovom temom.
Polaznica obuke Uči, Misli i Djeluj 18 Amina Bašić, u Novom Travniku je organizirala dvije aktivnosti. Prva aktivnost je podrazumijevala obljepljivanje šahovskih polja narandžastim papirom, a aktivnost je održana u saradnji s likovnom radionicom Udruženje Radost, koje je ustupilo učesnicima svoj prostor. Razgovarano je o nasilju (u porodici, školama, javnim ustanova), kako i kome se obratiti za pomoć, o iskustvima i savjetima za takve ili slične situacijama. Ovoj radionici je prisustvovalo 15 učesnika. Druga aktivnost bila je turnir u šahu, gdje su učesnici učili pravila šaha i igrali šah, razgovarali o radu Instituta za razvoj mladih KULT, o UMiD obuci i načinima obilježavanja Narandžastog dana. Turniru je prisustvovalo 20 igrača, a najbolji igrač i igračica su osvojili po šah, kao nagradu za učešće.
Učesnici su se složili da im je bilo jako zanimljivo provesti vrijeme na ovaj način, a jedno od pitanja je bilo da li će se ponovo organizirati nešto slično. Zaključak mladih koji su prisustvovali aktivnostima jeste da društvo mora stati iza žrtve nasilja i ženama i djevojčicama poručiti da nisu same.
Dvije učesnice iz Banjaluke, Ana Gligorević i Emilija Kojčinović odlučile su provesti tri povezane aktivnosti, kojima su, ne putem javnih poziva, već direktnom interakcijom sa sugrađanima, ukazale na značaj obilježavanja Narandžastog dana. One su organizirale izložbu likovnih radova, na terasi Konfučijevog instituta u Banjaluci (Fakultet Političkih nauka). Izložba je postavljena u 9h i trajala je sve do 18h, a izložbu je posjetio veliki broj mladih. Druga aktivnost, kojom su pokušale direktno utjecati na svijest sugrađana, bila je dijeljenje ceduljica s porukama. Jedan dio poruka bazirao se na motivaciji u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, dok je drugi dio aludirao na oblike nasilja koje doživljavaku žene i djevojčice. Ovoj  aktivnosti, prisustvovale su i 4 volonterke, a informirano je oko 150 ljudi. Kao posljednju aktivnost, u saradnji sa Kungfu Wushu klubom ”LOTOS”, organiziran je kurs samoodbrane, sa 14 učesnica.
A zahvaljujući našoj UMiD-ovki Azri Musić, Tuzla je Narandžasti dan obilježila lavirintom koji se sastojao od 5 pitanja: Šta je narandžasti dan?, Koje sve vrste nasilja postoje?, U kojim gradovima postoje Sigurne kuće?, Kako je moguće prijaviti nasilje?, Koji je broj i adresa Sigurne kuće u Tuzli? Nakon završenog lavirinta učesnici su mogli uzeti narandžu na koji je bio napisan SOS broj za prijavljivanje nasilja uz poruku “Nisi sama”, te slatkiše u narandžastoj boji.
Još jedna vrijedna djevojka, Sevda Muratović iz Velike Kladuše obilježila je Narandžasti dan. U prostorijama Demokratske organizacije mladih oni su aktivnost započeli uvodnim obraćanjem, predstavljanjem organizatorice i značaja obilježavanja dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Nakon uvodnog obraćanja i upoznavanja, prikazan je dokumentarno-igrani film “Bez glasa” kroz koji se opisuje život jedne od mnogobrojnih žrtava nasilja na našem podneblju.
Nakon emotivnog filma, u opuštenoj atmosferi pokrenuta je diskusija o bosanskohercegovačkoj kulturi i osviještenosti kad je riječ o ovoj temi. Diskusija je trajala dugo, a zaključak je jasan – Za nasilje nema opravdanja!
U potpunosti podržavajući ovaj zaključak, Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje svim učesnicima UMiD 18 obuke koji su pokazali svoju društvenu odgovornost, obilježili Narandžasti dan u brojim gradovima u BiH, te aktivno nastavlja obilježavati svaki 25. u mjesecu!