Kako donijeti dobru promjenu u društvo? – Priča o aktivizmu mladih u Prijedoru

Nakon ovogodišnjeg ljetnog Kampa aktivizma nastavljamo druženje i rad sa odličnom grupom mladih ljudi iz 12 lokalnih zajednica (Bihać, Centar Sarajevo, Gacko, Goražde, Gradiška, Istočno Sarajevo, Mostar, Novo Sarajevo, Prozor-Rama, Prijedor, Ugljevik i Vitez) i pratimo njihove uspjehe u nastojanju da glas mladih iz svojih zajednica učine snažnijim.

Ekipa iz Prijedora je brojna i čini je sedam djevojaka: Ana, Jovana, Marina, dvije Maje, Drena i Sonja. Ove mlade aktivistice, uz kolegicu Medinu, UN volonterku koja radi direktno sa ReLOaD2 programom u Prijedoru, su podijelile svoje utiske, ideje i razmišljanja o razlozima za ulazak u svijet aktivizma, o tome šta žele postići za sebe i druge mlade u svojoj zajednici i kako to namjeravaju ostvariti.  Djevojke kažu kako im se aktivizam jednostavno desio. Medina pojašnjava: „Aktivizam, to smo svi mi zajedno u potrazi za promjenom. Čini mi se da aktivizam može da bude jedan od načina da volimo zajednicu i krajolik kojem pripadamo, tako što tragamo za načinima da održimo dijalog o osjetljivim a važnim temama, tako što naša kritika nastoji da bude dosljedna i konstruktivna….“ , a Ana dopunjava: „Da generacijama poslije nas pružimo bolji život i sredstva.“

Maja Đ. i Maja Z. kažu kako je sve zapravo počelo pitanjima: „Kako donijeti dobru promjenu u društvo? Kako da uopšte znamo koja je to tačno promjena koja je potrebna, a i koji je pravi način da je posadimo i njegujemo u zajednici u kojoj živimo?“. Kompletna ekipa potvrđuje da su se u priču o aktivizmu i promjenama uključile iz želje da poboljšaju okruženje, a da promjene budu istinite. Kako je to slučaj sa generacijama rođenim u 21. vijeku, ove su aktivistice svjesne toga koliko je  važno doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj zajednici i društvu i koliko je značajna uloga mladih u oblikovanju budućnosti. Sonja ističe: „Željele smo biti aktivne učesnice u tom procesu. Također smo bile motivisane željom da se izraze naši stavovi i ideje te da podstaknemo druge da se pridruže i podrže zajedničke ciljeve.“

Pitanje o iskustvima sa Kampa aktivizma i organiziranju dijaloga sa mladima u Prijedoru na lica mami osmijeh i ekipa rado priča o promjenama koje su im se desile ali i novostečenim iskustvima, vještinama i znanjima. Djevojke kažu da su ih iskustva koja su stekle kroz kamp i organizovanje dijaloga za mlade u zajednici, promijenila na više načina. Ana počinje prva i priznaje: „Nikad nisam, do sada, razmišljala o nekim stvarima. Drugačiji mi je pogled na aktivizam i na volonterstvo.” Marina, nadovezujući se na Aninu priču, daje nam svoje viđenje: „Novo iskustvo je bilo i za mene, i mislim za sve nas. Naučili smo kako uspješno sarađivati u timskom okruženju, razviti komunikacijske vještine te organizovati događaje i aktivnosti. Stekli smo dublje razumijevanje važnosti mladih u društvu i različitim aspektima aktivizma.“

Djevojke naglašavaju kako su zapravo znanje i vještine koje su stekle tokom kampa, ali i organizujući dijalog za mlade bili presudni da osjete kako mogu i umiju nastaviti raditi na promjenama ili kako Drena reče: „Bolje smo se upoznale sa specifičnim temama koje su nas zanimale i čule mnogo drugih edukativnih stvari pa smo postale samopouzdanije u svojim naporima da mijenjamo stvari u tim područjima.“

„A naučile smo i o raznim načinima kako da tražimo pomoć od Gradske uprave”, dodaje Ana.

Dijalog za mlade u Prijedoru, koji su mlade aktivistice organizovale uz pomoć mentorice iz Instituta za razvoj mladih KULT, podršku UN volonterke angažovane u okviru  ReLOaD2 programa i podršku službenika za mlade, okupio je 36 mladih iz grada a ovako veliki odziv na dijalog potvrđuje da mladi u Prijedoru žele veću uključenost u procese donošenja odluka, priliku za obrazovanje i razvoj vještina, te podršku u zapošljavanju i profesionalnom razvoju. Marina ističe kako je mladima također važno da imaju siguran i podsticajan okoliš, te priliku da se izraze i doprinesu zajednici.

O tome šta mladi žele, šta mladima treba i kako se to može ostvariti priča nam Ana: „Mladi žele promjenu u zajednici, imaju motivaciju ali ne i podršku. Mladima trebaju edukacije, jer mi u stvarnosti ne znamo puno o svijetu oko nas i okolini. Mi smo samo školovani iz knjige i nismo školovani o životu. To se može ostvariti uz pomoć edukacije raznih profesionalaca iz raznih oblasti, gdje oni nas uče o različitim temama.”

O iskustvu tokom dijaloga Jovana kaže: „Njihova strast i angažman inspirišu nas da nastavimo sa ovakvim događajima. Radujemo se budućim aktivnostima koje će omogućiti mladima da doprinesu pozitivnim promjenama u gradu.“

Sukladno Evropskoj strategiji za mlade 2019 -2027, koja se  fokusira se na afirmiranje participacije mladih u građanskom i demokratskom životu, osnaživanje mladih kroz kvalitetu i inovativnost rada s mladima i njegovo prepoznavanje te naglašavajući važnost aktivnog građanstva i angažmana mladih u procesima donošenja odluka i njihove ključne uloge u oblikovanju pozitivnih društvenih promjena, mlade aktivistice ostaju posvećene zadatku da rade na stvaranju prilika i podsticanju saradnje između mladih i ostalih članova zajednice kako bi ostvarili ove ciljeve.

„Pa, prvo smo se planirale posvetiti edukacijama”, kaže nam Ana, objašnjavajući da ekipa a i dosta mladih prvo želi da dobije više životnih vještina i znanja iz raznih oblasti: „Za početak želimo da vidjeti kako pronaći konkretne ljude za ta predavanja/prezentacije. Sa tim krećemo u realizaciju projekta “Životnog i poslovnog obrazovanja”.“

„Glasovi mladih od suštinskog su značaja za bolju budućnost i samo zajedno mladi mogu redefinirati ono što je moguće”, kaže nam Sonja, a mladi u Prijedoru definitivno imaju konkretne prijedloge kako poboljšati svoj položaj i ostvariti potrebe. Da bi prijedlozi postali inicijative koje će uroditi plodom u narednom periodu predstoje mnoge aktivnosti, ali djevojke su svjesne da ovo ne mogu i ne trebaju same. Kažu kako su naučile da aktivizam mora biti mudar i da se moraju naći saveznici.

„Saveznici mogu pomoći mladima pružajući resurse, informacije, mentorstvo, i praktičnu podršku. Takođe, zajednička saradnja s različitim saveznicima može pomoći mladima da ostvare svoje inicijative i doprinesu pozitivnim promjenama u svojoj zajednici“, kaže nam Marina.

Kao svoje saveznike i one koji mladima Prijedora mogu pomoći da pokrenu inicijativu ili konkretnu aktivnost djevoke vide i lokalne vlasti i omladinske organizacije i škole, građane i zajednicu, druge mlade lidere i aktiviste ali i medije.

„Nama može pomoći Omladinski savjet Prijedor i Gradska uprava Grada Prijedora”, kaže nam Ana, objašnjavajući kako je odnos s lokalnim vlastima ključan u smislu podrške kroz pristup resursima, odnos sa građanima, zajednicom i medijima značajan radi promocije i masovnosti pristalica inicijative koju provode mladi a partnerski odnos sa školama, drugim mladim liderima, aktivistima i organizacijama vitalan ako se želi postići održivost, stalni razvoj i unapređenje vještina kroz mentorstvo, treninge, razmjenu najboljih praksi i promociju volontiranja i aktivizma te  učestvovanjem u dijalozima, kako bi se adresirale potrebe mladih.

Zahvaljujući projektu „Jačanje kapaciteta mladih iz 13 partnerskih zajednica“ koji je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2 kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Institut za razvoj mladih KULT okupio je ove izvrsne mlade osobe na  Kampu aktivizma u zajednici gdje smo učili i prenosili najbolje prakse aktivnog učešća mladih u lokalnoj zajednici i u donošenju odluka, radu lokalnih vlasti, aktivizmu, volontiranju i pokretanju inicijativa i pokretanju dijaloga sa mladima. Mentorstvo i podrška organizovanja konsultativnog mehanizma Dijalog za mlade u Prijedoru bila je prilika da se još bolje upoznamo sa ovom izvrsnom ekipom i zajedno odgovorimo na sve izazove pozicioniranja mladih i njihove ključne uloge u oblikovanju pozitivnih društvenih promjena.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...