Mladi lideri u zajednici: Kako izgleda bajka o krilatim konjima u stvarnosti?

U vremenu kada je brz tempo nezaobilazan dio svakodnevnice, često zaboravljamo važnost prirode i fizičke aktivnosti.

Valentina Drolc iz Lukavca, polaznica Obuke Uči, Misli i Djeluj! i njena lokalna građanska inicijativa “Imat ćeš krila” podsjetila nas je na moć pojedinca da pravi pozitivne promjene u svom okruženju. Valentina je organizirala izvanrednu aktivnost u prirodi – jahanje konja, za djecu s područja grada Lukavca i Tuzle stvarajući tako zajedno s njima, lijepa sjećanja i uspomene.

Valentina Drolc nije samo učesnica obuke, već i primjer kako se uči, razmišlja i djeluje u korist zajednice. Njena inicijativa “Imat ćeš krila” je donijela inspiraciju mladima i djeci iz Tuzle i Lukavca te pokazala kako volonterizam, kreativnost i briga za druge mogu stvoriti nezaboravne trenutke i prilike za mlade.

Aktivnost jahanja konja, koju je Valentina organizirala, poslužila je kao savršena prilika za djecu sa ovih područja da dožive nešto novo. Osim što pomaže u razvoju motoričkih vještina i ravnoteže, jahanje također ima pozitivan utjecaj na emocionalnu stabilnost i samopouzdanje. Valentina je prepoznala važnost ove aktivnosti i odlučila je donijeti mladima u svojoj zajednici. Ova aktivnost, pored toga što je pružila zabavu i uzbuđenje, pružila je i mnoge prednosti za zdravlje. Jahanje se često koristi za poboljšanje koordinacije, ravnoteže i emocionalnog stanja, a Valentina je omogućila djeci i mladima da iskuse te prednosti iz prve ruke. Osim jahanja, u fokusu je bila i kreativnost pa su djeca sudjelovala u izradi posebnih torti za konje od svježeg voća i zobi. Ova kreativna komponenta je dodala element zabave ali i naučila djecu odgovornosti prema životinjama i važnosti zdrave prehrane.

„Sada kad je aktivnost završena, mogu reći da mi je ovaj projekat mnogo značio jer do samog početka aktivnosti nisam bila svjesna koliko je projekat zapravo velik i važan. Imala sam tremu, međutim kada sam krenula sa radom zajedno sa djecom koja su odlično sarađivala, sav strah je nestao. Iz čitavog ovog procesa sam naučila da ne treba mnogo da bi se napravila dobra priča i odličan projekat. S obzirom da sam ja bila skeptična na početku jer nemamo toliko mnogo uslova i mogućnosti kao što imaju velike škole jahanja, shvatila sam da je zapravo bitno biti dovoljno kreativan i vjerovati u sebe, te da je ovo vjerovatno početak nečega velikog.“ – kazala je Valentina.

Valentina Drolc i njena inicijativa “Imat ćeš krila” pokazuju kako ljubaznost i briga za druge mogu napraviti veliku razliku u životima ljudi. Aktivnost jahanja obogatila je živote djece i mladih iz Tuzle i Lukavca, ali i podigla svijest o važnosti volontiranja, prirode i ljubavi prema životinjama. Ovaj primjer pokazuje kako svi možemo biti izvor pozitivnih promjena u svojoj zajednici i inspirirati druge da slijede isti put i kako možemo biti uzor onima koji vjeruju u snagu pojedinca da mijenja svijet.

Valentinin rad podsjeća nas da svako malo krilo može stvoriti velike promjene!

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s organizacijom Gorska služba spašavanja Soda iz Lukavca, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...