Uz lokalne priče o uspjehu do motivacije, novih ideja i umrežavanja

Dvodnevni NVO Meet Up pod nazivom „Lokalne priče o uspjehu – Moguće je!“ donio je brojna nova poznanstva, prilike za umrežavanje, motivaciju i nove ideje za napredak organizacija civilnog društva. Događaju je prisustvovalo oko 50 predstavnika nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su podijelili svoja razmišljanja i iskustva, uz razgovore sa motivirajućim panelistima čije organizacije danas prave značajne pozitivne promjene u zajednici.

Događaj je otvoren pozdravnim i riječima dobrodošlice – obraćanjem predstavnika Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Karla Wurstera i izvršne direktorice Instituta za razvoj mladih KULT Ajke Rovčanin. Govoreći o značaju nevladinog sektora za BiH, učesnicima su poželjeli da korisno provedu svoje vrijeme i sa sobom ponesu sve ono što smatraju da će biti primjenjivo u radu njihovih organizacija i korisno za zajednice iz kojih dolaze.

U opuštenoj atmosferi, učesnici su razgovarali sa panelistima prvog panela pod nazivom „Priče iz našeg okruženja“. Vrlo povezane životne i organizacijske priče, ali i izazove približile su učesnicima Ines Kavalec, direktorica Servis centra „Dajte nam šansu!“, Naida Kokić predstavnica organizacije Fondacija „Izvor nade“ i Samir Mahmić predstavnik Instituta za razvoj mladih KULT. Panelisti su razgovarali sa učesnicima o preprekama, motivaciji, sredstvima komunikacije koja su koristili u radu sa korisnicima, vlastima i drugim sektorima sa kojima su sarađivali, te vrlo rado odgovarali na mnogobrojna pitanja i bili podrška učesnicima da ne odustaju od svojih ideja.

„Sve nas ovdje motivacija tjera da idemo naprijed. Ako vjerujete čvrsto u ono što ste odredili da je vaš cilj, sigurno ćete uspjeti i to je priča koju ja živim“, istakla je Ines Kavalec.

U toku drugog panela koji je nosio naziv „Investiranje u razvoj poduzetništva mladih: profit ili trošak“, učesnici su razgovarali sa Adelom Ramić predstavnicom Mozaik StaruUp studija i Senajidom Đozom direktorom Fondacije Impakt. Učesnici su imali priliku čuti nešto više o poduzetništvu za mlade, rizicima, mogućnostima i načinima njegovog pokretanja.

„Ne smijete se obeshrabriti i odmah na početku ići sa idejom da ćete zatvoriti biznis i da nećete uspjeti. Poduzetništvu morate prići sa pozitivnim stavom, potpuno se posvetiti i biti spremni da rezultati neće pristizati odmah“, rekla je Adela Ramić.

„Mentorstvo nije edukacija od jednog ili dva dana, mentorstvo mora da traje i taj proces cjeloživotnog učenja je neophodan za uspjeh“, dodao je Senajid Đozo.

Panelisti su podijelili i dodatna iskustva, govorili o perspektivi nevladinog sektora u pogledu razvoja socijalnog poduzetništva i osiguranju održivosti nevladinih organizacija. Konačna poruka panela jeste da je poduzetništvo ipak zalog za budućnost i da podrška mladima zaista može donijeti promjene u društvu!

Nakon panela, učesnici su imali priliku posjetiti prostorije Fondacije „Izvor nade“ i svjedočiti još jednoj pozitivnoj ideji podrške rastu i razvoju mladih ljudi, kroz njegovanje obrazovanja i integrativan pristup prijenosu znanja. Predstavnici ove organizacije učesnicima su predstavili način svog rada, cilj, način doprinosa razvoju zajednice, različite aktivnosti koje provode, a učesnici su imali priliku vidjeti i obići Fondaciju i motivirati se na razvoj svoje organizacije na osnovu pozitivnih primjera.

Drugi dan događaja započeo je druženjem sa Lanom Novalić, predstavnicom Balkantine, s kojom su učesnici razgovarali o važnosti saradnje biznis sektora i nevladinih organizacija. Lana je podijelila vrlo korisne savjete i svoje iskustvo, a učesnici su kroz različita pitanja htjeli sebi dodatno približiti ovaj vid saradnje i razgovarati o mogućnostima unutar svojih organizacija. Radeći u grupama, došli su do različitih zaključaka koji idu u prilog tome da samo saradnjom i zajedničkim snagama, biznis sektor i nevladin sektor mogu pokrenuti promjene i pozitivne priče!

Događaj je završen posjetom Centru za edukaciju i obrazovanje Nahla i druženjem sa njenim uposlenicima. U razgovoru sa Elvirom Leka, izvršnom direktoricom Nahle, učesnici su se upoznali sa rastom i razvojem organizacije. Kroz predstavljanje Nahle i njenih razvojnih koraka, naročito je istaknut posvećen rad sa jasno definiranom ciljnom grupom, te su otvorena i pitanja važnosti saradnje donatora i organizacije kao i pružanja međusobne podrške.

Dva dana iza danas, ispunjena pozitivnom energijom, druženjem, novim informacijama, iskustvima i pričama bila su savršena prilika da se predstavnici organizacija upoznaju, povežu i nauče nešto novo. Također, iskoristili su ovu priliku da dobiju dodatnu motivaciju i nastave hrabro s radom svoje organizacije pružajući jedni drugima podršku, s ciljem jačanja civilnog društva i kreiranja bolje zajednice za sve nas. Ipak, nevladine organizacije nisu svrha same sebi, one zaista rade za bolje društvo u cjelini!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Job shadowing: Posjetama do novih korisnih savjeta, znanja i poznanstava

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Omladinske novinske asocijacije...

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Osnaživanje organizacija civilnog društva ključno je za napredak zajednice

Dvodnevna konferencija “Sadašnjost i budućnost: Lokalni napredak uz snažne organizacije civilnog društva”,...

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Posjete koje šire vidike i uče kako iskoristiti pružene prilike

Institut za razvoj mladih KULT danas je ugostio predstavnika Centra za edukaciju...