Kad građani gledaju očima osoba sa margine

Da osobe sa poteškoćama u razvoju zaslužuju jednaka prava i uključenost u svakodnevnicu, pokazao je Ermin Beganović, uposlenik gradske uprave grada Cazina i omladinski aktivista koji je u partnerstvu sa Centrom za razvoj inkluzivnih praksi Cazin pokrenuo akciju „Upoznaj moj grad“. Cilj je bio motivisati građane i građanke na prevazilaženje predrasuda o mogućnostima osoba sa poteškoćama. Realizaciju akcije podržala je USAID-ova inicijativa Snaga lokalnog koja podstiče uključivanje različitih aktera u rješavanje problema u lokalnoj zajednici.

Provođenjem radionica kao što su Ljudska biblioteka i Tragovi tišine, ali i organizovanjem inkluzivne predstave u gradu Cazinu javnost je motivisana da se bolje i detaljnije upozna sa potrebama osoba sa poteškoćama. Jedan od ciljeva ove akcije bio je i da se poboljša dostupnost informacija osobama sa poteškoćama, a to je postignuto postavljanjem turističke info tablu koju mogu koristiti slijepe i slabovidne osobe, ali i svi ostali građani i posjetioci koji dođu u grad Cazin. Riječ je o jednoj od rijetkih tabli ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Glas onih sa margine društva, osoba sa poteškoćama u razvoju, čuo se kroz dokumentarni film „Upoznaj naš grad“, ali i inkluzivnu predstavu koju je gledalo više od 200 posjetilaca. O ovom problemu se govorilo, pisalo i javnost je senzibilnija – poručuju inicijatori akcije.

„Uvezivanje lokalnih aktera u rješavanju nekog problema u zajednici svakako predstavlja jako uspješan model. Kada je konkretno akcija „Upoznaj moj grad“ u pitanju, tu se na najbolji način vidjelo kakvi sve rezultati mogu postići ako se u sam proces uključi više lokalnih aktera. Sinergijom gradske uprave i javnih ustanova, uz podršku volontera grada Cazina i uz podršku donatora postignut je rezultat da se o inkluziji priča i razmišlja, ali isto tako da se uvažavaju inkluzivni principi u različitim oblastima.“ – ističe Ermin Beganović.

Upoznaj naš grad 0

Kroz provođenje aktivnosti u okviru akcije „Upoznaj moj grad“ pokazalo se da različite javne ustanove mogu uspješno sarađivati i da mogu postići uspješne rezultate. Dobar primjer je kreiranje dokumentarnog filma „Upoznaj naš grad“ u čijoj realizaciji su učestvovali RTV Cazin, gradska uprava grada Cazina, Centar za razvoj inkluzivnih praksi Cazin, četiri srednje škole sa područja Cazina kao i osnovne škole sa područja Cazina, Bužima i Velike Kladuše.

Sve što se radilo u okviru akcije „Upoznaj moj grad“ predstavilo je grad Cazin kao sredinu u kojoj se brine o potrebama  građana

Odmah po završetku akcije „Upoznaj moj grad“ planiraju se nove aktivnosti. Sada su na redu ekološke akcije, uređenje turističkih lokacija grada Cazina. Entuzijastični građani ističu da postoji mnogo lokacija na području grada koje treba očistiti, urediti i izgraditi popratnu infrastrukturu da bi postale prave turističke atrakcije, poput Starog grada Ostrožac, izletišta Dobrenica, Stovrela, Krčane i slično.

I naredne aktivnosti žele realizovati sa istim partnerima s kojim je realizovana i akcija „Upoznaj moj grad“, a koji uključuju javne institucije, volontere sa područja grada Cazina, te USAID i Institut za razvoj mladih KULT koji realizuju inicijativu Snaga lokalnog.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...