Institut za razvoj mladih KULT i Vijeće mladih Bosanska Krupa zajedno za stanovništvo pogođeno poplavama

Iako su nastupili sunčani dani, prirodne nepogode iz proteklog perioda su za sobom ostavile probleme s kojima se suočavaju građani Unsko-sanskog kantona, baš kao i nakon poplava od prije devet godina. U toku i nakon obilnih padavina koje su obilježile prethodne dane na ovom području, došlo je do izlijevanja rijeka iz korita, te pojave odrona zemljišta. Nadleže službe su proglasile da je jedan od najpogođenijih gradova Bosanska Krupa. Štab civilne zaštite Bosanska Krupa donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Također, prema izvještajima nadležnih službi, oko 900 domaćinstava i 250 objekata bilo je potpuno izolovano i do njih se moglo doći samo čamcima. Šteta koja je nastala ovom prirodnom katastrofom izuzetno je velika.

Kako bi pomogli ugroženom stanovništvu, Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Vijećem mladih Bosanska Krupa u periodu koji slijedi, podršku će pružiti najugroženijim kategorijama stanovništva kao što su stara i iznemogla lica koja potencijalno nemaju podršku porodice u ovim danima, te mladima i djeci, kako bi se oni što prije vratili svojim svakodnevnim aktivnostima.

Aktivnosti će okupiti što veći broj mladih volontera koji će doprinijeti da ljudi iz poplavljenih područja u periodu sanacije štete imaju bolji i kvalitetniji život.

Mladi volonteri će pripremati i dijeliti pakete sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu za oko 200 ugroženih domaćinstava, posjetiti škole i uručiti učenicima pakete sa školskim priborom, te na taj način barem na trenutak izmamiti im osmijeh na lica.

Također, volonteri će pomoći u sanaciji štete u vidu čišćenja mulja i pijeska, nasipanja dvorišta i ostalih aktivnosti koje se pokažu kao potreba na određenim područjima. Pomoć stanovništvu podrazumijeva i obezbjeđivanje aparata za isušivanje vlage nakon što se voda povuče, a aparati će biti korišteni prema potrebi i izmještani iz domaćinstva u domaćinstvo.

Institut za razvoj mladih KULT prepoznao je značaj podrške građanima u nevolji i dodijelio 10.000 KM Vijeću mladih Bosanska Krupa, koje će provoditi ove aktivnosti.

Aktivnostima se mogu pridružiti i volonteri iz drugih gradova sa područja Unsko-sanskog kantona, a predviđena je i posjeta i boravak volontera u drugim gradovima, u svrhu što kvalitetnije provedenih aktivnosti i pružanja podrške onima kojima je najpotrebnija u ovom periodu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Uspješna narandžasta saradnja – fotografijama, filmom i panel diskusijom poslana snažna poruka mladima

Saradnja Instituta za razvoj mladih KULT i Gimnazije Dobrinja danas je rezultirala...

Rad s mladimaYOUTH INNOVATION AWARD 2022

Mladi inovator Damir Hanić kao primjer i motivacija drugima – Znate li šta je MED modul?

Društvene promjene i inovacije najbolji su pokazatelj koliko mladi mogu i žele...

Rad s mladimaYOUTH INNOVATION AWARD 2022

Inovacija mladog Aldina Alića značajan korak za poljoprivredu u Zenici

Tražeći priliku da izraze ideje i razmišljanja o društveno korisnim promjenama i...

Politika prema mladimaRad s mladima

Još jedna edukativna radionica zainteresirala mlade o načinima borbe protiv korupcije

Priliku da nauče nešto više o korupciji i borbi protiv korupcije imali...