Institut podržava ekološku inicijativu koja se provodi u tri zajednice

U Biznis centru Općine Ilijaš održana je eko-radionica za mlade ‘Budi promjena’. Radionica je samo jedna od aktivnosti koju Omladinska organizacija „Iskoristi dan – Carpe diem“ provodi u okviru projekta “Reciklaža papira i plastike”.

Cilj radionice je potaknuti mlade na ekološko djelovanje i ukazati im na važnost reciklaže papira i plastike kao sirovine za dobivanje novih proizvoda, kako bi se na taj način smanjilo onečišćenje okoliša. Mladi su kroz radionicu imali priliku podijeliti svoje stavove o trenutnoj ekološkoj situaciji u Ilijašu, te zajedno odrediti ekološke prioritete kao i mogući plan rješavanja postojećih ekoloških problema na području njihove lokalne zajednice.

Članovi OO “Iskoristi dan – Carpe diem” samostalno su pripremili i vodili radionicu za svoje vršnjake, a mladi su pokazali visok stepen zainteresiranosti za ekološke teme, kao i za kreiranje plana rješavanja prioritetnih ekoloških problema u Ilijašu.

Gošća radionice bila je, između ostalog i Enisa Mešetović, stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš, koja je mladima prezentovala nastojanja Općine u sistemskom rješavanju ekoloških pitanja na području ove lokalne zajednice, te podstakla da ključ promjene leži upravo na mladim ljudima i jačanju njihove ekološke svijesti.

“Reciklaža papira i plastike” je projekat koji će se realizovati u tri zajednice: Ilijaš, Foča i Goražde, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Švedske u BiH, a koji provodi Udruženje Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe diem”.

20200807 111854

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...