Kompanija KOTEKS d.o.o. Tešanj usvojila Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

Kompanije iz BiH uviđaju važnost poštivanja ljudskih prava u vlastitom poslovanju, zbog čega se sve više odlučuju usvojiti Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, koju je izradio Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Koteks d.o.o. je društvo za otkup, promet i izvoz sirove kože u Bosni i Hercegovini i regionu, te proizvodnju kožne i tekstilne konfekcije, modne i radne odjeće i obuće, HTZ opreme, kožne galanterije i opreme za vojsku, policiju i specijalne službe (namjenska oprema). Društvo je osnovano 1994. godine i uspješno posluje do danas.

Potpisivanjem Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, preduzeće Koteks dobilo je pisani okvir već usvojenog ponašanja. Koteks, kao društveno odgovorna kompanija, koja je već poslovala u skladu sa načelima koji su sadržani u Povelji, će nastaviti u tom smjeru, te ni u jednom trenutko neće dovesti u pitanje važnost ove Povelje. 

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih. Povelja je dostupna na ovom linku.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...