Inicijativom “Omladinski akcelerator” do dijaloga za bolji položaj mladih u općini Novo Sarajevo

U nastojanju da osnaži mlade u Bosni i Hercegovini i unaprijedi njihovo razumijevanje zakona o mladima u zemlji, posvećena grupa omladinskih radnika u sklopu lokalne građanske inicijative organizirala je radionicu za mlade sa područja općine Novo Sarajevo.

Radionica je okupila mlade sa područja općine Novo Sarajevo i omladinske radnike koji su i organizirali ovu aktivnost u sklopu inicijative „Omladinski akcelerator“ koja je finansijski i mentorski podržana od strane Instituta. Svrha radionce je bila da educira, angažuje i potakne mlade na aktivno uključivanje u zakonodavne procese koji ih se izravno tiču, prvenstveno u općini Novo Sarajevo ali i na nivou cijele države, kao i da se mladi upoznaju sa Zakonom o mladima FBiH i pravima koja imaju. Učesnici radionice su kroz interaktivne sesije potaknuti da razmišljaju o svojim pravima ali i odgovornostima koje imaju kao mladi građani države Bosne i Hercegovine.

Radionici su se pridružili i službenici za mlade koji si govorili o mogućnostima koje mladi imaju u općini Novo Sarajevo, te o važnosti aktivnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, naglašavajući ulogu koju mladi pojedinici mogu imati u oblikovanju politika koje ih se tiču. Također, službenici su predstavili uspješne inicijative i projekte koji su bili potaknuti uključivanjem mladih za mlade. Prisustvo službenika na radionici dalo je mogućnost za istraživanje načina za jačanje veza i saradnje između mladih i donosioca odluka osnažujući ideju da zajedničkim radom mogu napraviti značajne korake prema inkluzivnijem društvu koje je više naklonjeno mladima.

Nakon radionice u općini Novo Sarajevo slijedi razgovoruša u Travniku koja će se održati u srijedu, 13.9.2023. g., a koja će se baviti aktuelnim položajem mladih u lokalnoj zajednici kroz Zakon o mladima FBiH. Razgovoruša će uključiti predstavnike lokalne vlasti i mlade.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Future 4 YouTH: Za bolje društvo i podršku mladima!

Da su programi usmjereni na mlade koji teže da integriraju učenje o...

Lokalne građanske inicijativeRad s mladimaUMID

Mladi lideri u zajednici: Susreti koji grade mostove među mladima

Polaznica obuke “Uči, Misli i Djeluj!” Amina Bašić, pokrenula je inicijativu pod...