Javni poziv za učešće u obuci: Obuka za stručne saradnike za rad s mladima

KO SMO MI?

Institut za razvoj mladih KULT (u daljem tekstu: Institut) jedna je od vodećih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini koja skoro dvije decenije aktivno provodi različite inicijative usmjerene ka unaprjeđenju položaja mladih i kreiranju društva u kojem mladi mogu da ostvare svoj puni potencijal. Na tom putu Institut blisko sarađuje sa svim nivoima vlasti u BiH, drugim organizacijama civilnog društva, mladima, a važnu kariku predstavljaju i osobe koje rade s mladima i podržavaju njihov razvoj. Posebno vodimo računa o saradnji sa službenicima za mlade i omladinskim radnicima u BiH.

KOGA TRAŽIMO?

Radiš ili dugoročno volontiraš u omladinskoj organizaciji, omladinskom centru, omladinskom klubu ili u nekoj organizaciji ili instituciji provodiš projekte sa mladima i za mlade? Smatraš se omladinskim radnikom ili nosiš tu titulu u svojoj organizaciji? Želiš upoznati kolegice i kolege koji rade isto? Imaš volju dijeliti svoje iskustvo i steći novo znanje, vještine i pristupe u radu s mladima?

Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, onda tražimo upravo tebe!

Budi i ti dio nove generacije obuke za stručne saradnike za rad s mladima! 

KO SU STRUČNI SARADNICI ZA RAD S MLADIMA?

Stručni saradnici za rad s mladima (poznatiji kao omladinski radnici) predstavljaju osobe koje rade u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima ili javnim ustanovama koje podržavaju razvoj mladih. Stručni saradnik podržava profesionalni, lični i obrazovni razvoj mlade osobe. Radeći s mladima na različitim idejama i inicijativama, stručni saradnici za rad s mladima zajedno s mladima rade i na razvoju zajednica u kojoj djeluju.

Na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT 2014. g. zanimanje stručnog saradnika za rad s mladima uvršteno je u klasifikaciju zanimanja Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

KAKO SE POSTAJE STRUČNI SARADNIK ZA RAD S MLADIMA?                                                         

Institut organizira obuku za stručne saradnike za rad s mladima. Obukom podržavamo osobe koje rade s mladima i unaprjeđujemo njihove vještine i znanja za razvoj omladinskog sektora i omladinskog rada u Bosni i Hercegovini.

Obuka se sastoji iz četiri modula, praktičnog rada i završnog testa. Tematske oblasti koje se obrađuju tokom obuke su: rad s mladima, komunikacija s mladima, socijalne kompetencije i organizacijske vještine u radu s mladima. Svaki modul traje četiri dana, a interaktivni rad, metode neformalnog obrazovanja, iskustveno učenje i razmjena iskustva su sastavni dio obuke. Obuka pored radnog dijela sadrži i niz sadržaja kroz koji će polaznici imati priliku razmjenjivati svoja profesionalna i životna iskustva, ali i družiti se.

Tokom obuke polaznici će imati priliku da stečena znanja praktično primijene i da djeluju u svojoj lokalnoj zajednici s ciljem poboljšanja položaja mladih. Provođenjem lokalne građanske inicijative (LGI) kao omladinski radnik možeš napraviti promjenu koja je potrebna tvojoj zajednici i raditi na jačanju organizacije u kojoj djeluješ. Lokalnu građansku inicijativu smišljaš zajedno sa mladim ljudima iz zajednice, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

KADA I GDJE SE OBUKA ODRŽAVA?

Planirani termini održavanja obuke:

Modul I: 27 – 30. juli 2022. g.

Modul II: 21 – 24. septembar 2022. g.

Modul III: 19 – 22. oktobar 2022. g.

Modul IV: 16 – 19. novembar 2022. g.

Institut zadržava pravo izmjene navedenih termina uz pravovremeno informiranje polaznika. Svi moduli odvijat će se u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA u Ilidži, a tokom obuke ćemo posjetiti i nekoliko drugih zanimljivih lokacija.

TROŠKOVI?

Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove smještaja, hrane, prijevoza i radnih materijala za vrijeme trajanja obuke. Za organizaciju testiranja i certificiranja potrebno je prije početka prvog modula platiti participaciju u iznosu od 50,00 KM. Participaciju može platiti sam polaznik ili organizacija/institucija iz koje dolazi. Za participaciju organizator izdaje odgovarajući račun. Instrukcije za plaćanje na žiroračun bit će dostavljene odabranim polaznicima koji potvrde učešće u obuci. Participacija se plaća samo jednom, prije početka prvog modula i ona važi za cijelo trajanje obuke.

KO SE MOŽE PRIJAVITI NA OBUKU?

Na obuku za stručne saradnike za rad s mladima se mogu prijaviti sve osobe nastanjene u Bosni i Hercegovini koje imaju završenu najmanje srednju školu, rade s mladima u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima koje rade s mladima i na pitanjima mladih, nevladinim organizacijama, savjetovalištima i institucijama koje provode projekte za mlade. Svaka prijavljena osoba mora imati podršku jedne organizacije ili institucije za učešće, a koja se uklapa u najmanje jednu od navedenih kategorija.

KAKO SE PRIJAVITI?

Vrlo jednostavno! 

Ukoliko si zainteresiran za učešće u ovoj obuci, ispunjavaš navedene kriterije, želiš da pokreneš mlade s kojima radiš kako bi zajedničkim snagama mijenjali stvari u vašoj zajednici, a imaš ideju i kako to uraditi, potrebno je da snimiš video koji će odgovoriti na pitanje Šta ja mogu uraditi danas da mladima u mojoj zajednici bude bolje sutra?

Razmisli o konkretnim problemima i izazovima sa kojima se susrećeš u svome radu i radu s mladima u tvojoj organizaciji/zajednici. Kada prepoznaš najvažnije probleme i potrebe, osmisli kako bi mogao da ih riješiš i ispričaj nam to u formatu videa. Video ne treba biti duži od 3 minute.

Ukoliko smatraš da ćeš se bolje izraziti tekstom ili nekom drugom formom, budi slobodan to učiniti. Tekst ne treba biti duži od jednog lista A4 formata u fontu Times New Roman, veličina 11.

Za obuku se prijavljuješ putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi na linku https://s.mladi.org/SSRM2022_prijava u okviru kog ćeš nam dostaviti i svoj rad (video, tekst…) na zadanu temu. U obrascu je potrebno da navedeš i dvije preporuke osoba koje bismo mogli kontaktirati (ime, prezime, pozicija i kontakt).

Prijaviti se možeš do nedjelje, 10. jula 2022. godine do 23.59 sati.

Ako ti sve ovo zvuči nestvarno i volio bi da čuješ iskustva drugih ljudi koji su prošli ovu obuku, na OVOM linku dostupna je arhiva serijala tekstova o omladinskim radnicama i radnicima u BiH. Pisali smo o iskustvima i karijernim putevima kojima su polaznici ranijih generacija krenuli u toku i nakon obuke.

Ako ti sve ovo zvuči dobro, ali nije ti sve u potpunosti jasno i imaš pitanja, dođi na našu online info sesiju i saznaj sve što te zanima. Online info sesija održat će se u četvrtak, 7. jula 2022. godine u 17 sati, a registrovati se možeš na OVOM linku.

Dodatne informacije o obuci za stručne saradnike za rad s mladima i Javnom pozivu za učešće u obuci možeš dobiti i putem emaila zorana.tovilovic@kultbih.org ili broja telefona 033 778 765.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *