Grad Visoko kao dobar primjer kako multisektorskom saradnjom do boljeg položaj mladih

U Gradu Visoko jučer je održana prva tematsku sjednica o pitanjima i položaju mladih. Tematska sjednica Komisije za ljudska prava, mlade i jednakopravnost spolova Grada Visoko podržana je kroz program lokalnih građanskih inicijativa u okviru Uči, Misli i Djeluj! UMID, a bila je prilika da lokalni akteri zajedno s mladima razgovaraju o položaju mladih u Visokom uzimajući u obzir položaj i potrebe mladih prije i nakon usvajanja Strategije prema mladima Grada Visoko za period 2020-2024. godina.

Sjednicu je otvorila Emina Jusić, predsjednica Komisije koja je istakla da je ovo prva u nizu tematskih sjednica o mladima, te pozvala sve prisutne, a posebno mlade da podijele razmišljanja i predlažu zaključke.

Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT kazala je kako je Visoko odličan primjer uvezane saradnje s različitim akterima u lokalnoj zajednici koja rezultira uspostavljanjem mehanizama brige o mladima što u konačnici znači i bolji položaj mladih. Prezentovani su rezultati istraživanja o položaju i potrebama mladih na području Grada Visoko koje je 2019. godine radio Institut u okviru procesa izrade Strategije prema mladima. Ovi podaci prisutnima su dali uvid u to kakav je položaj mladih bio prije usvajanja strateškog dokumenta.

Sjednica 2

O položaju i potrebama mladih u Gradu Visoko danas, te o mehanizmima podrške mladima koji su uspostavljeni ili unaprijeđeni nakon usvajanja Strategije prema mladima Grada Visoko za period 2020-2024. govorila je Amra Omerbegović, pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti. Amra je te 2019. godine pohađala i uspješno završila Osnovnu obuku službenika za mlade, a obuka ju je, kako je istakla, osnažila da zagovara i pokrene proces izrade strateškog dokumenta.

Sjednica 3

Pored općeg položaja mladih, poseban fokus tematske sjednice bio je na oblastima zapošljavanja mladih, te mladih i mentalnog zdravlja. Predstavljeni su podaci Zavoda za zapošljavanje i Biroa, kao i Centra za mentalno zdravlje. Prisutnima je predstavljen i program Omladinskih banaka koji provodi Fondacija MOZAIK kao jedan od korisnih i dobrih mehanizama za dodatnu podršku projektima mladih i preduzetništvu. 

“Ponosan sam na tok tematske sjednice. Bilo je veoma konstruktivnih prijedloga koji će, nadam se, odlukom Komisije za ljudska prava, mlade i ravnopravnost spolova biti usvojeni i kojima će se ići ka Gradskom Vijeću, ali i službama u Gradskoj upravi. Osjećam potrebu da se još jednom zahvalim Gradu Visoko, članovima Komisije, predsjednici Komisije Emini Jusić, kao i svim izlagačima na tematskoj sjednici. Ne mogu izostaviti Institut za razvoj mladih KULT koji je prepoznao ovu inicijativu kao kvalitetnu i odlučio da je podrži. Radujem se budućim aktivnostima i praćenju situacije nakon tematske sjednice u smislu toga da zaista očekujem pozitivne promjene u zajednici“, istakao je Adi Zahirović, UMiD-ovac koji je kroz lokalnu građansku inicijativu inicirao održavanje tematske sjednice.

Sjednica 4

U okviru tematske sjednice, pored izlagača i članova Komsije, prisutni gosti među kojima je najveći broj bio upravo iz populacije mladih, su također pozvani da predlažu mjere i zaključke koji bi mogli donijeti promjene. Ovu priliku iskoristila je srednjoškolka Ajla Alijagić koja je i sama predložila zaključke:

„Tematska sjednica komisije za mlade je meni kao srednjoškolcu bila od velikog značaja. Od predstavnika vlasti, kao i nevladinog sektora smo imali priliku čuti informacije o trenutnom stanju mladih u gradu, informisati se o prilikama, načinima aktivnog djelovanja i još mnogo informacija vezanih za mlade. Najveća korist ove sjednice jeste prilika i ohrabrenje da mladi iznesu svoje zaključke i da se naš glas čuje kako bi se poboljšao život mladih u gradu Visoko. Dodatna vrijednost ove sjednice jeste što će Komisija raspravljati o zaključcima koje sam imala priliku i sama predložiti.“

Sjednica 5

Institut će nastaviti kontinuiranu saradnju s Gradom Visoko, ali i podršku proaktivnim i vrijednim mladima poput UMiD-ovca Adija, koji stečeno znanje i vještine usmjeravaju u razvoj lokalne zajednice i stvaranje boljih uslova za mlade koji tu žive.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavno i stručno osoblje iz BiH učilo metode i tehnike za podržavajuće učionice

Nastavno i stručno osoblje srednjih škola u Bosni i Hercegovini se redovno...

Rad s mladima

Inicijativom “Omladinski akcelerator” do dijaloga za bolji položaj mladih u općini Novo Sarajevo

U nastojanju da osnaži mlade u Bosni i Hercegovini i unaprijedi njihovo...

Rad s mladimaUpravljanje grantovima

Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH

Institut za razvoj mladih KULT danas je organizirao događaj pod nazivom ExCHANGE...