EU dijalog mladih političara – Konkretnim inicijativama do doprinosa prioritetima EU za BiH

Kroz četiri generacije obuke Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere (UMiDp) koju provodi Institut za razvoj mladih KULT prošlo je preko 80 mladih iz preko 15 različitih stranaka. Mladi političari koji su prošli obuku za omladinske političke lidere imaju drugačije potrebe za daljim razvojem kompetencija u odnosu na mlade koji tek započinju svoju političku karijeru.

Događaj EU dijalog mladih političara u BiH okupio je mlade političare iz preko 12 stranaka, koji su već pohađali obuku Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere i koji su spremni samostalno ili u grupi raditi na inicijativama za provedbu prioriteta EU u BiH, te na boljem položaju mladih u BiH. Svi učesnici imali su priliku dobiti više informacija o prioritetima EU za BiH i predložiti inicijative na kojima mogu raditi u periodu koji slijedi. Predložene inicijative će potencijalno podržati i Institut za razvoj mladih KULT, ali i drugi politički i društveni akteri.

Pored toga, mladi političari su na događaju razgovarali o tome šta status zemlje kandidata znači u praksi za BiH i šta konkretno znači 14 prioriteta EU za BiH. Kroz rad u grupama i grupne diskusije, mladi političari su analizirali trenutno stanje u BiH, te proces, stagniranje ili pomak kada je riječ o prioritetima, od njihovog donošenja pa do danas.

“Četrnaest prioriteta EU smatram jako važnim, prije svega zbog unutrašnjih odnosa i unutrašnjeg prosperiteta koji mogu imati benefit za sva građane. Na prvu su mnogo apstraktni i široki, ali kada se uđe u suštinu, možemo vidjeti da implementacija tih prioriteta mnogostruko može poboljšati kvalitet života, ekonomski standard, povjerenje u institucije i cjelokupni društveni ambijent. Nažalost na njima naši političari ne rade dovoljno, niti se govori u javnosti dovoljno, te stoga je bitnost ovog događaja dodatno bitna, da mladi političari razumiju njihov meritum i pronađu svoj način djelovanja kroz njih. Lično radim na preporuci reforma javna uprave iz sfere ekonomije, konkretno reforma pripavničkog sistema koji se pokazao nefunkcionalnim posebno iz sfere mladih. Cilj je izlobirati pozitivnu evropsku praksu gdje poslodavci mladih koji tek kreću sa radnim odnosom, ne moraju plaćati doprinose na njihove plate, nego samo neto iznose”, rekao je Boris Luketa, predstavnik SDS.

U sklopu događaja, učesnici su kroz radionicu istraživali koji od prioriteta je njima kao mladim političarima najvažniji i zašto, te na koji način pokrenuti neku inicijativu za primjenu nekog od prioriteta. Radeći u grupama, definirali su konkretne korake za inicijative koje bi kao grupa ili pojedinci pokrenuli u narednih 6 mjeseci do godinu dana.

“Ovo okupljanje alumnista Institutovog programa UMiDp je bila odlična prilika da mi mladi porazgovaramo o onome što će u periodu pred nama postati ključne teme svih političkih dužnosnika. Evropska unija je pred BiH postavila 14 prioriteta koje već 4 godine nismo uspjeli realizovati. Danas smo razgovarali o mogućnosti da mi mladi nametnemo pitanja koja su nama važna kroz proces ispunjavanja ovih prioriteta. Smatram da je upravo ovaj proces šansa da poboljšamo status mladih u velikom broju oblasti, od zapošljavanja do obrazovanja. Zbog toga je izuzetno važno da se mladi uključe u ovaj proces vršeći pritisak na javnost da teme od značaja za mlade dođu na vrh prioriteta rada novih vlada”, zaključio je Belmin Zukan, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Antonija Banožić, zastupnica HDZ 1990 u skupštini Županije Zapadnohercegovačke navela je koliko je Institutova UMiDp obuka imala značaja za nju i njen rad: “Obuku Uči, misli i djeluj za mlade političke lidere završila sam prije dosta godina, ali prisutnost i podrška Institutovog tima ostala je uz mene sve ove godine, zbog toga mi je jako drago da smo i formalno okupili Alumni grupu gdje ćemo zajedno osmišljavati i provoditi inicijative. Smjernice za naše inicijative su 14 prioriteta EU za BiH i njen ulazak u EU, te sam mišljenja da je važno da zajedno radimo na europskoj budućnosti naše države.”

“Ovo okupljanje smo započeli sa demistifikacijom 14 prioriteta, te smo nakon toga formirali grupe koje će raditi na inicijativama u oblasti vladavine prava, ljudskih prava i reformi javne uprave. Nakon obuke UMiDp, zadovoljstvo mi je učestvovati u izradi inicijativa sa drugim alumnistima, posebno jer se radi o inteligentnim i progresivnim mladim ljudima, koji imaju elana da rade za bolju budućnost naše domovine. Uvjerena sam da će naše inicijative dobiti podršku mladih i šire javnosti, jer jedino zajedničkim snagama možemo doći do stvaranja ambijenta evropske BiH”, dodala je Mubina Šašić, članica Platforme za progres.

A da su mladi političari zainteresirani raditi na ovom pitanju i dati svoj doprinos za stvaranje boljih prilika za mlade u BiH, potvrđuje i Mate Lončar, član HDZ BiH: “Uvijek sam bio osoba spremna za susret s novim ljudima i čuti mišljenje drugih, a posebno me raduje vidjeti osobe koje nisam sreo nekoliko godina. Veseli me da su danas uspješni u poslovima koje rade. Unatoč našim različitim stavovima po određenim pitanjima važno je da razgovaramo i pokušavamo približiti naše stavove u cilju stvaranja boljih uvjeta za nove generacije mladih.”

BiH se suočava sa nizom izazova tranzicijske zemlje, a nedavno je dobila i status zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Ključni prioriteti obuhvataju područja demokracije, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave – osnove procesa pridruživanja Europskoj uniji.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje svim učesnicima događaja, te nastavlja podržavati mlade političare u realizacijama njihovih ideja za bolje uslove života mladih u BiH.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u tekstu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Politika prema mladimaStrategije prema mladima

Razumjeti položaj i potrebe mladih je korak do boljih politika prema mladima!

Institut za razvoj mladih KULT sa partnerima, Federalnim ministarstvom kulture i sporta...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...