Dijalog mladih i diplomatskih predstavnika Nizozemske, Švicarske, Belgije, Njemačke i Španjolske nadmašio sva očekivanja

U Livnu je održan Dijalog mladih i diplomatskih predstavnika Nizozemske, Belgije, Švicarske, Njemačke i Španjolske. Dijalogu su prisustvovali mladi iz Livna i okolnih mjesta poput Bugojna, Glamoča i Tomislavgrada, koji su članovi nevladinih organizacija, aktivisti, volonteri, studenti i poduzetnici.

Mladi su imali priliku da razgovaraju sa ambasadorom Kraljevine Nizozemske u BiH Janom Waltmansom, ambasadorom Švicarske Konfederacije u BiH Danielom Hunnom, šefom Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH Benjaminom Sturtewagenom, ambasadorom Savezne Republike Njemačke u BiH Thomasom Fitschenom i ambasadoricom Kraljevine Španjolske u BiH Maríom Teresom Lizaranzu Perinat.

Tokom Dijaloga mladi su ukazali na potrebe i probleme sa kojima se susreću u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Teme koje su bile posebno razmatrane i stavljene u fokus bile su korupcija i njen utjecaj na socijalni, politički i ekonomski život, perspektive za mlade sa naglaskom na zapošljavanje, samozapošljavanje i podršku poduzetništvu, te aktivizam mladih i njihova uključenost u procese odlučivanja u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze. Pored toga, učesnici Dijaloga su razmijenili mišljenja i o drugim temama važnim za život mladih u Livnu i okolnim mjestima.

Livno 2

Mladi su izrazili zadovoljstvo za pruženu priliku da razgovaraju sa diplomatskim predstavnicima i ukažu na potrebe i probleme, ali i ideje i rješenja kojima bi se poboljšao položaj mladih. Potrebe mladih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine su dosta veće nego u ostalim dijelovima, pa je zato potrebno posvetiti i više pažnje mladima iz tih krajeva. Izražena je nada da će posjeta diplomatskih predstavnika pet zemalja i ovaj događaj privući pažnju predstavnika vlasti kako bi se aktivnije uključili u rješavanje problema na koje se ukazalo ovom prilikom.

Diplomatski predstavnici istakli su važnost kontinuiranog dijaloga sa mladima u nastojanju da u aktivnostima koje provode u BiH doprinesu poboljšanju statusa mladih. Poruke i stavovi mladih će im biti korisni prilikom razgovora sa predstavnicima bh. vlasti kojima nastoje ukazati na nužnost kreiranja adekvatnih politika kojima će se unaprijediti i poboljšati kvalitet života mladih. Na taj način će se doprinijeti i njihovom ostanku u našoj zemlji.

Livno 3

Institut za razvoj mladih KULT je podržao Ambasadu Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini u organizaciji ovog događaja čime se nastavlja uspješna saradnja sa ambasadama smatrajući da upravo ovakvi događaji mogu rezultirati boljim prilikama za mlade u Bosni i Hercegovini.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *