Analiza o stavovima građana

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative “Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru” nastoji ispitati stavove i mišljenja građana u BiH o poštovanju ljudskih prava u privrednom sektoru. Uzimajući u obzir da se radi o privrednom sektoru, ovim istraživanjem se nastojalo ispitati što više osoba koje su direktno ili indirektno povezane s privrednim sektorom. Utvrđivanje mišljenja o trenutnom stanju ljudskih prava u privrednom sektoru te definiranje prostora za njihovo poboljšanje jedan je od ciljeva ovog istraživanja.

Ispitivanje mišljenja metodološki je podijeljeno kroz tri aspekta te uvodni dio koji čine demografska pitanja. Proces ispitivanja mišljenja odvio se kroz tri aspekta koja se odnose na prava radnika u privrednom sektoru.

  1. Prvi aspekt u fokusu ima dužnost države da zaštiti prava radnika, odnosno postojanje zakonskih regulativa koje aktivno štite prava radnika.
    Ovim istraživanjem nastojalo se ispitati da li stanovništvo poznaje određene regulative koje štite prava radnika i kakvo je mišljenje o pravičnosti i jednakopravnosti u privrednom sektoru.
  2. Drugi aspekt se ogleda u tome da li privredni subjekti poštuju zakonske regulative koje se odnose na zaštitu prava radnika na radnom mjestu.
    Istraživanjem mišljenja o ovom aspektu nastojalo se pokazati kakav je stav stanovništva o poštovanju prava radnika, odnosu prema zajednici i okolišu od strane pravnih subjekata.
  3. Treći aspekt jeste poznavanje pravnog lijeka i njegovog efektivnog korištenja u slučaju narušavanja prava radnika od strane privrednih subjekata.

Više informacija možete pronaći na Analiza o stavovima građana.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *