Aida Behrem: Nove generacije pokazuju želju za promjenama!

U Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao datum podizanja svijesti i sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama. lnstitut za razvoj mladih KULT skoro deceniju neumorno doprinosi različitim aktivnostima s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama i slanja poruka podrške žrtvama.

Kampanja #WomenMakingDifference je kampanja koju je Institut započeo u januaru 2022. godine s ciljem promocije priča uspješnih žena iz regiona. Kampanja se nastavlja i u mjesecu januaru, s ciljem promoviranja priča žena iz BiH koje rade u Sigurnim kućama te kroz svoj angažman pružaju podršku drugim ženama, djevojčicama, ali i široj društvenoj zajednici. Ovom kampanjom, Institut ima za cilj pokrenuti mlade da na osnovi primjera drugih, nastave motivirano i aktivno sudjelovati u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, ali i posebno istaknuti važnost zalaganja i borbe za rodnu ravnopravnost.

Aida Behrem direktorica je Udruženja „Žene sa Une“. Udruženje „Žene sa Une“ je nevladina, nepolitička i neprofitabilna organizacija osnovana 1994. godine sa vizijom da doprinese stvaranju društva jednakih mogućnosti u Bosni i Hercegovini.

Programski ciljevi ovog udruženja usmjereni su na organiziranje i razvoj aktivnosti, javno zastupanje i mobilizaciju javnosti u cilju uklanjanja predrasuda i izjednačavanja mogućnosti za marginalizirane grupe među kojima su i žene.

Prihvatajući da je društvo u Bosni i Hercegovini tradicionalno društvo u kojem se žene svaki dan bore za bolji položaj te da ustaljeni stereotipi o ulozi žene u društvu, učešću žena u javnom i političkom životu, njihov položaj na tržištu ali i nasilje u porodici su samo neki od problema s kojima se suočavaju žene u ovoj zemlji, Aida je odlučila angažirati se i dati svoj doprinos.

O tome šta je motiviralo da se nastavi baviti ovom temom, Aida navodi: „Radeći od 1998. godine na programima podrške marginaliziranim grupama stanovništva imala sam priliku upoznati se sa aktivnostima udruženja „Žene sa Une“ i izazovima sa kojima se susreću žene u našem društvu. Ova suradnja motivirala me da 2011. godine započnem svoj angažman u ovoj organizaciji i zajedno sa drugim aktivistima radim na poboljšanju položaja žena u svim sferama života“.

Početak njenog angažmana obilježio je susret sa ženama koje su pronašle utočište u Sigurnoj kući: „Na početku mog angažmana poseban utisak na mene su ostavile žene koje su zbog narušenih porodičnih odnosa morale napustiti svoje domove i utočište pronaći u Sigurnoj kući koju vode „Žene sa Une“. Često narušenog zdravstvenog stanja sa dugotrajnim fizičkim i psihičkim posljedicama pretrpljenog nasilja, ove žene su u tračak nade pronašle u Sigurnoj kući. Svaki korak naprijed i pronalazak rješenja za njihove životne teškoće davao mi je dodatni motiv da se angažujem da žene i mlade djevojke u Bosni i Hercegovini uživaju prava rodne jednakosti.“

U poređenju sa periodom od prije 20-ak godina, Aida smatra da se pomaci dešavaju ali da je je potrebno još mnogo vremena da rezultati budu uočljivi: „Pomaci se dešavaju, određena zakonska rješenja koja garantiraju jednaka prava za žene i muškarce su usvojena, uspostavljena je multisektorska suradnja u ključnim oblastima, ženska solidarnost i podrška je jača. Međutim, još uvijek je puno otvorenih pitanja i svi zajedno moramo uložiti dodatne napore kako bi bosanskohercegovačko društvo riješilo ove izazove. Kontinuirane edukacije, uključivanje muškaraca u različite programe protiv nasilja nad ženama i rodne diskriminacije, širenje ženske solidarnosti i međusobne podrške, isticanje pozitivnih primjera i slično neka su od rješenja koja mogu poboljšati položaj žena u BiH.“

Za kraj Aida nam poručuje da vjeruje u generacije koje dolaze: „Nove generacije mladih, hrabrih i neustrašivih žena pokazuju nam da postoji dobra volja i želja za promjenama.“

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...