Grad Cazin – Koji su najvažniji rezultati Analize istraživanja položaja i potreba mladih?

Grad Cazin spada u jedinice lokalne samouprave koja brine o mladima i redovno izdvaja sredstva namijenjena poboljšanju njihovog položaja. Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Gradom Cazin je u proteklih nekoliko mjeseci proveo istraživanje položaja i potreba mladih, s ciljem kreiranja strategije prema mladima. Podršku u procesu anketiranja i prikupljanja podataka na terenu pružilo je i Vijeće mladih Grada Cazina.

Analiza položaja i potreba mladih predstavlja rezultate istraživanje koje je obuhvatilo 386 osoba u dobi između 15 i 30 godina, a koje žive na području grada Cazina. Nakon što je kompletirano terensko istraživanje, pristupljeno je izradi dokumenta analize s ključnim nalazima i preporukama koje za cilj imaju unapređenje položaja mladih. Odgovori mladih osoba su ukazali na potrebe i probleme mladih u Cazinu u oblastima kao što su obrazovanje, rad i zapošljavanje, zdravstvena zaštita, socijalna briga, kultura i sport, aktivizam i učešće te sigurnost.

Analiza rezultata istraživanja položaja i potreba mladih predstavlja osnovu za izradu strateškog dokumenta za mlade. Izdvaja se nekoliko zanimljivih podataka do kojih se došlo analizom podataka:

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, grad Cazin bilježi pad broja učenika upisanih u osnovne škole u posljednjih pet godina. U 2022/2023. g. osnovne škole u Cazinu su imale upisana 4.064 učenika, dok je u školskoj 2018/2019. grad imao 5.252 učenika upisanih u osnovne škole, što predstavlja pad broja upisanih učenika od 22,6% u periodu od pet godina. Sličan trend se bilježi i u srednjoškolskom obrazovanju gdje je u istom vremenskom okviru zabilježeno smanjenje broja učenika srednjih škola za 15,3%, odnosno za 316 učenika. Trend smanjenja broja učenika upisanih u osnovne i srednje škole primjetan je u velikom broju zajednica u BiH, a posebno na području jedinica lokalne samouprave u Unsko-sanskom kantonu.

Grad Cazin dodjeljuje stipendije studentima dodiplomskog i diplomskog studija. Iako je prema analizi rezultata istraživanja vrlo dominantna većina mladih izjavila da ne prima stipendiju (84,7%), važno je istaknuti da je uzrok tome činjenica da Grad ne izdvaja stipendije za srednjoškolce koji čine značajan dio ispitanika unutar uzorka koji je anketiran.

Mladi ističu da je praktična nastava i dalje nedovoljna za lakšu tranziciju iz škole na tržište rada. I pored činjenice da je jedna trećina mladih izjavila da je praksu imala nekoliko puta sedmično, ali ne svaki dan, kao najdominantniji nedostatak u obrazovanju mladi smatraju nedostatak praktične nastave, odnosno njih 71%. 

Pored toga, potrebno je obratiti pažnju i na podatak da je 77,7% mladih izjavilo da nikada nisu pohađali neki vid neformalnog obrazovanja, što potencijalno ukazuje na nedostatak neformalnih oblika obrazovanja.

Analiza rezultata istraživanja pokazala je da skoro polovina (46%) radno angažiranih mladih obavlja posao za koji se školovala, što je prilično visok postotak. Jedna trećina mladih (30,1%) tvrdi da je najbolje radno mjesto imati vlastiti biznis. Pri tome je dvije petine mladih, odnosno 39,4%, izrazilo želju za pokretanjem vlastitog preduzeća, ali su istakli da trenutno nisu u mogućnosti to ostvariti zbog različitih razloga. Mladi ističu da im je potrebna ne samo finansijska podrška pri osnivanju biznisa nego i edukativna podrška o poslovanju, savjetodavna/mentorska podrška, tržišna – povezivanje s kupcima kao i pravna podrška.

Skoro 82% mladih tvrdi da živi s roditeljima, bilo da žive u stanovima ili kućama koji su u vlasništvu njihovih roditelja ili da živi zajednički s roditeljima, ali kao podstanari.

Poseban fokus je potrebno staviti na oblast zdravstvene zaštite mladih, odnosno redovne brige o vlastitom zdravlju. Zabrinjavujući podaci su da se dvije trećine mladih Cazina (67,1%) ne sjeća kada su posljednji put izvršili sistematski pregled, kao i podatak da skoro tri petine mladih žena u Cazinu(58,8%) nikada nisu izvršile ginekološki pregled.

Prema Analizi rezultata istraživanja mladi na području grada Cazina su zadovoljni odnosnom lokalne vlasti kada je u pitanju sportski i kulturni sadržaj.

Analiza ukazuje i na to da mladi nisu zadovoljni stanjem sigurnosti, jer je skoro 65% mladih prilikom anketiranja izjavilo da su više nezadovoljni nego zadovoljni sigurnosnom situacijom na području grada.

Za više informacija o položaju i potrebama mladih  pogledajte Analizu položaja i potreba mladih grada Cazina.

Zakon o mladima Federacije BiH obavezuje sve nivoe vlasti Federacije BiH da definišu,  usvoje i provode strategije prema mladima, a Grad Cazinje jedna u nizu od institucija vlasti koja je prepoznala potrebu za izradom strateškog dokumenta za mlade. Dokument strategije uključuje sveobuhvatan i sistemski pristup problemima i potrebama mladih, a Analiza istraživanja pruža neophodne podatke koji ukazuju na najveće potrebe i probleme mladih koji trebaju biti obuhvaćeni strateškim dokumentom i koje je potrebno riješiti odgovarajućim mjerama i aktivnostima u periodu važenja strategije.

Proces izrade strateškog dokumenta za mlade na području grada Cazinavodi Koordinaciono tijelo i radne grupe za izradu strategije za mlade u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Analiza i istraživanje

Šta misle građani o radu nevladinih organizacija?

Institut za razvoj mladih KULT u proteklom periodu organizirao je dvodnevnu konferenciju...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

Rastuća želja za preduzetništvom: mladi u Banjoj Luci žele vlastiti biznis

Grad Banja Luka i  Gradski omladinski savjet u saradnji s Institutom za...

Analiza i istraživanjeAnaliza o mladima

ONAuBiH: Predstavljeno istraživanje o mladima u bh medijima

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT danas su prisustvovali prezentaciji publikacije pod...