#100DayChallenge

U zemljama u razvoju, pa tako i u Bosni i Hercegovini, mladi su uglavnom zanemarena, rubna kategorija stanovništva. Mladi su predstavljeni kao beznačajan faktor, a njihov glas je doveden na nivo tišine. Posebno zanemareni su mladi iz nerazvijenih i udaljenih oblasti, koji su isključeni iz individualnog i kolektivnog razvoja.

Sve statistike pokazuju poražavajuće stanje u kojem se mladi nalaze: Najviše nezaposlenih je među mladima, pristup obrazovnom i zdravstvenom sektoru nije usklađen s njihovim potrebama, ne postoji prilagođena ponuda sadržaja za smisleno upotpunjavanje njihovog slobodnog vremena, oni imaju pesimistične stavove o napretku društva u kojem žive. Zbog svega navedenog mladi najviše i uglavnom zauvijek napuštaju svoju zemlju: preko 80000 mladih napustilo je zemlju od 2013. godine prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Nepravedno zapostavljenoj omladini u Bosni i Hercegovini potrebni su razvojni procesi koji će mladima, kao ključnom dijelu populacije koji može i treba voditi proces demokratizacije društva u Bosni i Hercegovini omogućiti da postanu prepoznati od strane donosioca odluka u lokalnim zajednicama i uključeni u sve procese koji se tiču mladih.

Inicijativa #100DayChallenge omogućiće mladim ljudima uključenim u rad lokalnih omladinskih organizacija da u 100 dana izazova provedu aktivnosti usmjerene na rješavanje konkretnih problema i poboljšanje položaja mladih u lokalnim zajednicama. Inicijativa će osnažiti mlade ljude i lokalne omladinske organizacije da koriste znanja i vještine u cilju motiviranja i uključivanja svih zainteresiranih strana.

Jednom osnaženi, ovi lokalni akteri će nastaviti da rade i učestvuju u lokalnom razvoju i nakon završetka inicijative.

 

Kontakt osobe u programu:

Zorana Tovilović

tel. +387 33 778 763

email: zorana.tovilovic@kultbih.org

Dunja Škaljo

tel. +387 33 778 763

email: dunja.skaljo@kultbih.org

 

Donator: 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave