Online nastava pratit će se i u Bileći

Za nešto više od mjesec dana na adrese Instituta za razvoj mladih KULT i lokalnih partnera pristiglo je više od 650 zahtjeva za opremom za učenice i učenike, kako bi bili u mogućnosti pratiti online nastavu. Zahtjevi su pristizali iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a potreba je postojala i u Bileći, gradiću u istočnoj Hercegovini. Uposlenici Instituta jučer su dan proveli sa učenicima iz ovog mjesta i ukupno im donirali 16 uređaja, 14 laptopa i 2 desktop računara. Svi uređaji uručeni su direktno u ruke učenika i ostaju u njihovom trajnom vlasništvu.

Uređaji su prikupljeni kroz inicijativu „Daruj opremu za online nastavu“, a kako u Bileći nije oformljen lokalni punkt, Institut je odlučio direktno uručiti prikupljene uređaje.

„Nema računar, nema tablet, nema ništa, pa kako da prati nastavu?“, zabrinuta je majka Slađana. Zahvaljujući podršci Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ i još nekoliko fizičkih i pravnih lica njenom sinu i još 15 drugih porodica omogućeno je praćenje online nastave.

„Ovo je super, iskreno nismo se nadali, pokušali smo, ali smo mislili da od toga nema ništa, a evo vi ste ovdje. Hvala vam, zaista ne znam kako da se zahvalim. Sad će moći bez problema završiti četvrti razred“, nastavila je majka Slađana.

Direktorice škola u Bileći su također izrazile zahvalnost i imale riječi podrške za inicijativu, ali su napomenule da postoji potreba za opremom kod još nekoliko porodica.

Institut je zajedno sa lokalnim partnerima do sada donirao skoro 400 uređaja u 13 zajednica u BiH, a u narednom periodu će biti donirano još 200 uređaja. Ukoliko se želite priključiti inicijativi možete donirati korištenu ili novu opremu u bilo koji od lokalnih punktova, a kompletna lista nalazi se na ovom linku.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave