UMiDovci sve hrabrije koračaju putem lične izgradnje i doprinosa zajednici

Šesnaesta generacija UMiD obuke sve hrabrije korača putem lične izgradnje, unaprjeđenja i usavršavanja. Tokom proteklog vikenda pohađali su modul gdje su više učili o volontiranju i građanskom aktivizmu. U sklopu ovog modula polaznice i polaznici imali su priliku posjetiti muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ gdje su volontirali, pripremajući obroke za socijalno ugrožene porodice i migratne.

“Ovaj modul izazvao je veoma snažne emocije i naveo nas na dublja razmišljanja o svojoj zajednici. Aktivnosti kojima smo se praktično bavili, tj. volontiranje u javnoj kuhinji, pokazala su da je najveće zadovoljstvo biti dio tima koji pomaže i razvija zajednicu. Također, volontiranje nam je pomoglo da razumijemo malo bolje i drugu stranu medalje. Bilo je veoma zabavno i edukativno. Bili smo dosta opušteniji nego ranije, čemu je doprinio cijeli modul”, podijelila je svoje iskustvo Lejla Bajramović iz Zenice.

Modul II 8

 

Tokom tri dana edukacije, polaznice i polaznici pokazali su veliko interesovanje za spomenute teme, te su upijali nova znanja. Dio polaznika/ca su tokom modula dali izjave za dokumentarni film o mladima koji priprema Televizija Sarajevo. Svoja iskustva sa ovog modula je podijelio i Almin Hodžić iz Tešnja, koji je posebno pohvaltio gosta Kafe sa… Slobodana Blagovčanina, mladog aktivistu iz Tuzče. Almin je izjavio da je Slobodan bio odličan izbor jer su mladi mogli čuti priču nekoga ko se zaista bavi aktivizmom i ko se s tim susreće svaki dan. 

Slobodan je ujedno bio i drugi gost emisije koju emitujemo u facebook grupi eForum demokratije i ljudskih prava, a ukoliko još uvijek niste dio ove grupe obavezno nam se pridružite na ovom linku.

UMiD16 provodi se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave