Jajce: Novih šest biznisa

Institut za razvoj mladih KULT i Općina Jajce uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH podržali su pokretanje šest biznisa mladih iz Jajca u ukupnoj vrijednosti od 50.000 KM.

Sredstvima iz Poduzetničkog fonda za mlade bit će pokrenuti biznisi u oblasti dizajna enterijera, izgradnje betonskih konstrukcija, servisiranja računara, laptopa i mobilnih uređaja, usluga raznih vrsta masaža, proizvodnje briketa i proizvodnje pekarskih proizvoda.

Na ovaj korak odvažili su se jer žele ostati u Bosni i Hercegovini, žele raditi u struci, baviti se poslom koji vole, obezbijediti egzistenciju za svoju porodicu ali i pomoći svom gradu da znanje koje su stekli tokom obrazovanja iskoriste gradeći svoj grad i državu – poručili su mladi.

„Naša želja i namjera jeste da ostanete ovdje i da vam mi pomognemo da ostvarite svoje želje i snove u svom gradu. Upravo i naša saradnja sa Institutom za razvoj mladih jeste s ciljem poboljšanja ambijenta za mlade poduzetnike. Zato se u ime Općine Jajce zahvaljujem mladima iz KULT-a na ovim aktivnostima i tome što su prepoznali podršku mladima posebno u oblasti biznisa“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

IMG 6341

Cilj Preduzetničkog fonda je mladima pružiti svaki vid podrške, kako bi u konačnici imali održive biznise koji će upošljavati nove mlade ljude.

U okviru Preduzetničkog fonda za mlade, udruženim sredstvima jedinica lokalne samouprave i Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih sa područja osam općina i gradova, a Grad Cazin jedna je od lokalnih zajednica koja je odlučila biti dio inicijative.

Ukupan iznos Preduzetničkog fonda za mlade iznosi oko 400.000 KM, a bit će podržano od 50 do 100 biznisa mladih ljudi. Biznisi su do sada podržani u Općini Stari Grad Sarajevo, Općini Jajce, Opštini Teslić, Općini Novi Travnik, Općini Centar Sarajevo, Opštini Modriča, Gradu Cazinu i Gradu Trebinje.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...