Kako do zapošljavanja mladih?

O povećanju zapošljivosti i aktivnim mjerama za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu govorilo se i tokom drugog po redu sastanka Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u Bosni i Hercegovini, koji je 19. septembra 2018. godine organizovan u Sarajevu.

Na sastanku su predstavljeni i regionalni izvještaji o povećanju zapošljivosti i aktivnim mjerama za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu koji su nastali na osnovu istraživanja koje je realizovano u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu i Makedoniji.

Predstavljeni su i istraživački dokumenti o pogodnom okruženju za preduzetništvo mladih u BiH i preduzetničkom učenju.

Mladi pokreću biznise iz nužnosti, a ne iz prilike. Svaka druga mlada osoba u FBiH bi pokrenula vlastiti biznis, ali joj nedostaju finansijska i stručna podrška. Strateški okvir za preduzetničko učenje predstavlja ključnu kompetenciju u obrazovnom sistemu, formalnom i neformalnom, neki su od zaključaka sastanka Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u BiH. S druge strane, manjak dobrih poslovnih ideja, manjak znanja, inovacija i vještina, slaba međugeneracijska podrška, vremenski ograničena podrška iz nevladinog sektora identifikovani su kao ključne prepreke za uspjeh mladih u pokretanju vlastitih biznisa. Pored toga, postojeći programi podrške uglavnom su namijenjeni za pokretanje biznisa, ali ne i u fazi razvoja.

web4yes1

Forum o (samo)zapošljavanju mladih u BiH je osnovan u okviru regionalnog projekta WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih koji se provodi u šest zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Makedonija).

Forum čine predstavnici organizacija civilnog društva, vlasti, akademske i poslovne zajednice, a cilj je uspostavljanje dijaloga između građanskog društva, vlasti i poslovne zajednice kako bi se izradile i zagovarale preporuke za politike koje bi unaprijedile zapošljavanje mladih I preduzetništvo.

Institut za razvoj mladih KULT  sastanak je organizovao u okviru regionalnog projekta WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih. Projekat WEB4YES je podržan sredstvima Evropske komisije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...