Mladi koji mijenjaju sebe i druge

Kao polaznica SHL Akademije za mlade lidere u civilnom društvu Merjem Muhadžoć imala je priliku obavljati praksu u institucijama i organizacijama širom Bosne i Hercegovine. Njen izbor bio je Institut za razvoj mladih KULT.

Merjem donosi priču o sebi, iskustvu dolaska i boravka u kancelarijama, komunikaciji s kolegama i učesnicima raznih programa Instituta, zadacima koji su joj dodijeljeni i stečenim vještinama.

Piše: Merjem Muhadžić 

Moje ime je Muhadžić Merjem i jedna sam od onih, meni rijetko poznatih osoba koja vjeruje u ”bolje sutra” bosanskohercegovačkog društva. Odrasla sam u Sanskom Mostu, a trenutno živim u Banjoj Luci gdje studiram na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Imam dvadeset i jednu godinu, bavim se muzikom i organizujem kulturne manifestacije. Često putujem u druge gradove BiH radi ličnog usavršavanja kroz neformalno obrazovanje, djelovanja na polju omladinske politike, omladinskog aktivizma i angažmana. Vjerujući da Bosna i Hercegovina ima potencijal za zdrav razvoj mladih i stvaranje boljih uslova za nas i buduće generacije, krenula sam upravo putem postavljanja tih boljih uslova. Obzirom da sam mlada osoba, počela sam da radim na rješenjima problema s kojima se sama susrećem, ali, prije svega, odlučila sam steći određena znanja, vještine i alate kako bi se pripremila za kročenje tim putem. Kao polaznica SHL Akademije za mlade lidere u civilnom društvu imala sam priliku obavljati praksu u institucijama i organizacijama širom Bosne i Hercegovine.

Moj izbor je bio Institut za razvoj mladih KULT. U momentu mog izbora sve što sam znala o Institutu jeste da vrijedi za jednu od organizacija koja istinski zagovara prava mladih osoba, te istrajno radi na poboljšanju njihovog statusa u BiH. Zamišljajući sebe da volontiram i doprinosim radu Instituta, nisam uopšte zamišljala koliko će Institut dati meni. Od samog početka obavljanja prakse nisam se ni u jednom momentu osjećala kao neko “sa strane” obzirom da sam tu stigla iz drugog grada i iz druge organizacije. Odnosi među uposlenima, način rada, međusobno poštovanje i pomaganje me je zadivilo već prvih dana boravka u Institutu i tada sam poželjela da svoje buduće zanimanje provedem radeći upravo u takvom okruženju. Kada posmatram prethodnih nekoliko mjeseci shvatam da sam dobila zaista mnogo. Od samog iskustva dolaska i boravka u kancelarijama, komunikacije sa kolegama i učesnicima raznih programa Instituta, do obavljanja zadataka koji su mi dodijeljeni stekla sam vještine i znanja koje do sad nisam imala priliku steći u svom dosadašnjem angažmanu, a i u formalnom obrazovanju. Posebno sam ponosna na mrežu ljudi koja se proširila širom Bosne i Hercegovine u proteklih nekoliko mjeseci i koja će sigurno raditi na unapređenju našeg društva, a posebno mladih naše zemlje. Zahvaljujući iskustvu iz Instituta mnogo sam odlučnija  kada je u pitanju moj budući angažman, a i mnogo više optimizma nosim u sebi sada kada sam vidjela koliko dobri i kvalitetni možemo biti!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...