Mladi mogu i trebaju lobirati

Kako lobirati i javno zagovarati učili su polaznici/e 13. generacije obuke „Uči,misli i djeluj!“ u okviru petog modula.  

Tokom modula, polaznici/e su se upoznali s vrstama i nivoima vlasti, buduci da je u javno-zagovaračkom procesu značajno poznavati nadležnosti institucija i poštovati ih. Također, polaznici/e su upoznati s osnovama javnog zagovaranja i lobiranja, a kroz interakciju stekli su vještine za zagovaranje i lobiranje kako za svoje lokalne građanske inicijative koje će provoditi u narednom periodu, tako i za naredne zagovaračke inicijative koje će doći od njih, s ciljem unaprjeđenja stanja u društvu. 

Vještine javnog zagovaranja kao temelja građanskog aktivizma jako su značajne za mlade aktiviste/kinje kako bi mogli zagovarati i lobirati za inicijative koje će doći od njih samih, a koji mogu zagovarati za unaprjeđenje položaja mladih u društvu. Grupa je posjetila i centralni ured Instituta za razvoj mladih KULT, te se upoznala s uposlenicima/ama Instituta, njegovim odjelima i načinom rada.  

Kafa sa Draskom Stanivukovicem

Polaznicima/ama je posebno inspirativna bila „Kafa sa…Draškom Stanivukovićem“, odbornikom u Skupštini Grada Banja Luke, koji i sam zagovara za unaprjeđenje određenih pitanja u svojoj zajednici. Inspirativan je bio Draškov govor, kao i savjeti za uspjeh koje je podijelio s mladim ljudima, posebno savjet da uvijek u sebi traže s čim oni mogu doprinijeti društvu. 

Posljednji dan modula o javnom zagovaranju i lobiranju, polaznici/e su iskoristili da nauče više o javnom aspektu javnog zagovaranja, te o načinu na koji trebaju kreirati svoje poruke o zagovaračkim inicijativama za javnost, te kako ih što bolje predstaviti javnosti.

Modul je održan u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, a okupio je 25 mladih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...