Samo konkretni potezi ispunit će očekivanja mladih u BiH

Rješenje političke krize u Bosni i Hercegovini jedino je moguće ukoliko se naprave korjenite promjene unutar stranaka koje su na vlasti posljednjih 20 godini ili ako ponudimo potpuno nove politike, trećeg rješenja nema.“ – poručio je Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH na Kafi sa mladima BiH.

Kafi sa kandidatom za člana Predsjedništva BiH prisustvovali su mladi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a zanimale su ih vizije koje ovaj kandidat nudi u oblasti vanjske politike BiH, sektoru obrazovanja, zaustavljanju odlaska mladih iz zemlje, ali i brojnih drugih oblasti u kojima se ova populacija susreće sa određenim problemima.

„Ovakvi događaji potrebni su mladima u BiH. Bilo bi odlično da slična dešavanja budu organizovana i u drugm gradovima i dijelovima zemlje jer se susreću sa brojnim problemima i potrebno im je da vide da neko brine i o njihovim potrevbama.“ Poručio je učesnik koji je na „Kafu sa… kandidatom za člana Predsjedništva BiH došao iz Čelinca.

kafa sa Falatar 2

Mladi su istakli i kako od budućih predstavnika očekuju samo konkretne poteze i da neće pristajati na manje od toga jer je zasićenost dosadašnjom politikom dosegla vrhunac.

U cilju da podrži razumijevanje mladih u izbornom procesu za Predsjedništvo BiH, Institut za razvoj mladih KULT od juna do oktobra 2018. godine organizovat će susrete mladih ljudi sa kandidatima/kinjama za Predsjedništvo BiH, a naredni susret mladih bit će organizovan već 03. jula 2018. godine. Mladi će imati priliku razgovarati sa Amerom Jerlagićem, kandidatom Stranke za BiH za člana Predsjedništva BiH.

U Bosni i Hercegovini živi oko 700.000 mladih, koji su zakonima o mladima definisani kao osobe dobi od 15 do 30 godina. Većina mladih ima pravo glasa, a Institut za razvoj mladih KULT na ovaj način im želi dati priliku da budu birači, a ne glasači jer pitanja mladih trebaju i moraju biti dio programa političkih stranaka u BiH, te da je krajnje vrijeme da najviši nivo vlasti u svoj diskurs stavi mlade kao primarni fokus.

Program „Kafa sa…predsjedničkim kandidatom/kinjom“ bit će organizovan u Sarajevu, a za prisustvo događaju na web stranici Instituta mogu se prijaviti mladi iz cijele BiH do 35 godina starosti, koji žele biti dio konstruktivnog dijaloga o potrebama i izazovima sa kojima se ova populacija suočava.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...