Poslovni prostor BH

Kakav poslovni prostor ima BiH?

BiH ima trostruko veću nezaposlenost od prosjeka nezaposlenosti u zemljama EU, a pet puta veću stopu dugoročne nezaposlenosti. Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, ukupan broj nezaposlenih osoba u našoj zemlji, u 2013. g., iznosio je više od 550 hiljada. Takva stopa nezaposlenosti predstavlja zasigurno jedan od najozbiljnijih problema bh. društva budući da izlaže stanovništvo BiH siromaštvu, nejednakosti, društvenoj isključenosti, psihološkim tegobama i osjećaju beznadežnosti, naročito među populacijom mladih.

Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je inicijativu „Poslovni prostor BH“, s ciljem doprinosa rješavanju sistemskih problema u sektoru zapošljavanja u BiH, prije svega neadekvatanom sistemu raspodjele budžetskih poticaja za programe i aktivne mjere suzbijanja nezaposlenosti u BiH, te opterećenosti privrede  lošim konceptom naplate poreza i visokim doprinosima na plaće radnika, što sputava ulaganja u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

 

Zbog čestih političkih previranja i institucionalne nestabilnosti, društveni i politički dijalog između ključnih aktera u sektoru rada i zapošljavanja izostaje, a ostaju sistemski problemi usljed kojih stopa nezaposlenosti u BiH raste. Stoga i jeste primarna intencija Inicjative da se sektoru zapošljavanja u BiH pristupi sveobuhvatno i strateški, uz uključivanje širokog broja aktera iz poslovnog, javnog i civilnog sektora, koji će se udružiti u aktivnu, funkcionalnu i regionalno zastupljenu Mrežu. Na temelju detaljnih analiza o najvećim nedostacima i problemima u oblasti zapošljavanja u BiH,  te prepoznatih prioritetnih i perspektivnih grana privrede, radni timovi Mreže kreirat će precizne preporuke i smjernice za rješavanje svake od identificiranih anomalija u sektoru zapošljavanja i zagovarati njihovo usvjanje prema nadležnim institucijama vlasti.

Želimo da se utemeljenim i usmjerenim zagovaračkim aktivnostima doprinosi stvaranju povoljnije poslovne klime kroz poboljšanje planiranja i raspodjele privrednih poticaja na svim nivoima vlasti, zatim  uvođenje olakšice poslodavcima u BiH u plaćanju poreza na dodanu vrijednost i doprinosa na plaće tek angažovane radne snage.

Inicijativa „Poslovni prostor BH“ provodi se u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

Mreža za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH

Poslovni prostor BH

Adresa:

Institut za razvoj mladih KULT

Ul. IV viteške brigade 34-36

71210 Ilidža

Telefon: 033 778 763

E-mail:

Ajka Rovčanin: ajka.rovcanin@kultbih.org

Nejra Neimarlija Roić: nejra.neimarlija-roic@kultbih.org

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...