Poslovni prostor BH – Podrži inicijativu

Podrži inicijativu za uvođenje sistema plaćanja PDV-a po naplaćenim računima

Poštovani privrednici i organizacije koje djeluju u oblasti privrede,

ovim putem Vas molimo da iskažete podršku inicijativi za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine.

 

Institut za razvoj mladih KULT je pokrenuo inicijativu za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH, prema kojima bi privrednici plaćali PDV po naplaćenom umjesto izdanom računu za prodate proizvode i usluge svojim kupcima, te imali pravo na odbitak ulaznog poreza tek u onom trenutku kada svom dobavljaču plate primljene robe i usluge. Izmjene bi se odnosile na privrednike koji ostvaruju godišnji promet roba i usluga (bez uračunatog PDV-a) do milion konvertibilnih maraka.

Inicijativu je podržalo preko 30.000 privrednika širom BiH okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, udruženja poslodavaca i udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi. Ovakve izmjene žele: obrtničke komore Srednjobosanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog kantona, Kantona Posavina, Kantona Sarajevo; Područna privredna komora Banja Luka, Privredna komora Kantona Sarajevo, Gospodarska komora Grada Mostara, Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Privredna komora Tuzlanskog kantona, Privredna komora Unsko-sanskog kantona, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, Privredna komora FBiH, Zanatsko-preduzetnička komora Bijeljina; Udruženje privrednika BPK Goražde, „Kupujmo i koristimo domaće“, Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa, Udruženje poslodavaca FBiH i pojedinačni privrednici.

Predložene izmjene su u skladu sa Direktivom Vijeća Europske unije 2006/112/EZ, na kojoj se zasnivaju nacionalna poreska zakonodavstva zemalja Europske unije. Ovakav sistem primjenjuju 22 zemlje članice EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Estonija, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U martu 2017. godine, inicijativu za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost u formi poslaničkog pitanja u poslaničke klupe je prenio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gosp. Saša Magazinović. Poslanička pitanja bila su postavljena Vijeću ministara BiH, Upravom odboru Uprave za indirektno oporezivanje i Upravi za indirektno oporezivanje, a glasila su:

  1. Da li je UOUIO razmatrao i ako jeste kakav je stav o izmjeni Zakona o PDV-u u kontekstu uvođenja sistema plaćanja PDV-a po naplaćenim računima umjesto sadašnjeg sistema plaćanja po izdatim računima za privrednike koji ostvaruju godišnji promet proizvoda i usluga do limita približnog onom u zemljama koje koriste ovaj model naplate PDV?
  2. Da li UOUIO raspolaže sa podacima o tome kakvi su efekti trenutnog modela naplate PDV-a u kontekstu narušene likvidnosti značajnog broja preduzeća?
  3. Da li UOUIO raspolaže sa analizom kakve bi efekte na punjenje budžeta imala izmjena zakona po kojem bi se PDV plaćao po naplaćenom računu?

Krajem maja 2017. godine, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je odgovorio da za izmjene trenutno nema dovoljno administrativno-tehničkih kapaciteta, te da su potrebna dodatna zapošljavanja osoblja. Nakon toga, Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je inicijativu da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri sa 10. na posljednji dan u mjesecu, ali i smanjenje dnevne zatezne kamate za kašnjenje u plaćanju PDV-a sa 0,04% na 0,02%. Inicijativu je, kao i ranije, u poslaničke klupe prenio poslanik gosp. Saša Magazinović. Više od 30.000 privrednika koji traže izmjene Zakona ističu da se kreditno zadužuju kako bi platili PDV na vrijeme, ali i da je dnevna zatezna kamatna stopa toliko visoka da im se više isplati podići kredit u banci i platiti PDV državi, nego kasniti sa plaćanjem PDV-a državi, jer je kamatna stopa na bankovni dug niža. Za dvije tražene izmjene u PDV sistemu, nije potrebno dodatno vrijeme, osoblje, niti drugi resursi.

Europske zemlje su i u slučaju roka za plaćanje PDV-a manje stroge nego što je to slučaj u BiH. Pa je tako rok za plaćanje za one privrednike koji nisu u sistemu plaćanja PDV-a po naplaćenim računima, duži. Na primjer, do 15. u mjesecu za prethodni mjesec u Austriji i Srbiji, do 20. u Belgiji, Hrvatskoj i Mađarskoj, do 25. u Poljskoj i Rumuniji, do zadnjeg dana u mjesecu u Sloveniji i Grčkoj itd.

Institut za razvoj mladih KULT će i dalje zajednički sa privrednicima insistirati na uvođenju plaćanja PDV-a po naplaćenim umjesto izdatim računima za malu privredu, ali i izmjeni roka, te smanjenu zatezne kamate kao prvog koraka u procesu. Institut je voljan surađivati i sa Upravom i svim drugim nadležnim institucijama kako b se napravile izmjene koje su neophodne za razvoj privrede i stvaranje novih radnih mjesta u zemlji u kojoj imamo više od pola miliona nezaposlenih, u kojoj se preduzeća svakodnevno zatvaraju i u kojoj ne postoji želja već strah od pokretanja vlastitog biznisa.

Institut za razvoj mladih KULT je, kroz oko 15 godina postojanja, radio vrlo uspješno na izradi i provođenju zakonskih rješenja koja doprinose poboljšanju društvenog položaja mladih, ali i građana općenito. S obzirom da su ekonomska pitanja izvor većine problema mladih ljudi, Institut se založio u aktivnostima i inicijativama u vezi sa stvaranjem povoljnijeg poslovnog prostora u BiH ne samo za mlade nego za sve preduzetnike. Zagovaranje izmjene Zakona o PDV-u provodi se u okviru inicijative “Poslovni prostor BH”, koju vodi Institut za razvoj mladih KULT. Ona je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...