Oko 5.000 osoba apliciralo na Javni poziv Vlade FBiH za subvencioniranje zapošljavanja mladih bez radnog iskustva i samozapošljavanje

Javni poziv objavljen je 18. februara 2016. godine, a prema posljednjim informacijama 3.300 osoba apliciralo je za prvo zapošljavanje, dok je za samozaposljavanje prisliglo 1.500 prijava.

Prijave još uvijek traju i vrše se podnošenjem zahtjeva na web portalu Federalnog zavoda zazapošljavanjehttp://www.fzzz.ba/vijesti/uredba-subvencioniranje-zapoljavanja-mladih-bez-radnog-iskustva-i-samozapoljavanja

Institut za razvoj mladih KULT, u sklopu inicijative „Poslovni prostor BH“, snažno je podržava inicijativu Vlade FBiH za subvencioniranje zapošljavanja mladih bez radnog iskustva i samozapošljavanje, kao i sve slične inicijative koje za cilj imaju više zaposlenih mladih i, u konačnici, poboljšavanje položaja mladih u našoj zemlji. 

U okviru inicijative urađen je i video Teret kojim želimo prikazati koliko opterećenje poslodavcima predstavljaju doprinosi.

https://youtu.be/CE4FY3VqRmM

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvenciju za prvo zapošljavanje i samozapošljavanje objavljen je u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja koju je Vlada FBiH donijela krajem 2015. godine. Ova Uredba jedna je od mjera Akcionog plana za realizaciju reformske agende Federacije BiH. Na ovaj način Vlada Federacije BiH nastoji potaknuti zapošljavanje u proizvodnim privrednim subjektima, ali i poduzetničku aktivnost kod uglavnom mladih osoba, te doprinijeti rješenju problema nezaposlenosti o čijoj ozbiljnosti govori broj od više od pola miliona nezaposlenih u našoj zemlji.

Mjerom se projicira zapošljavanje od oko sedam do osam hiljada osoba, i to zapošljavanjem mladih bez ili sa godinom radnog iskustva i poticanje samozapošljavanja mladih. Radi se o ukupnom iznosu subvencije od 50 miliona KM, odnosno do sada najvišem iznosu koji se izdvaja za poticanje zapošljavanju i samozapošljavanju.

Ono po čemu se ova mjera razlikuje u odnosu na ranije javne pozive jeste to što su korisnici sredstava poslodavci iz oblasti proizvodnih djelatnosti, a ne djelatnosti iz oblasti trgovine, ugostiteljstva ili priređivanja igara na sreću, niti javna preduzeća i ustanove.

Institut za razvoj mladih KULT podržava ovakvu mjeru kao dobar početni korak u kreiranju i realizaciji dugoročnih mjera zapošljavanja mladih. Institut će u budućnosti zagovarati da se po sličnom principu donese Zakon o poticanju zapošljavanja u FBiH. Sve po uzoru na susjednu Hrvatsku koja je 2012. godine donijela ovakav Zakon.

Napomena:  Nakon izvršene elektronske  prijave na Javni poziv, isprintan obrazac zahtjeva sa pratećom dokumentacijom, koja  je navedena u obrascu zahtjeva, dostavlja se nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje, lično ili  putem pošte. Poziv je otvoren do utroška sredstava.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...