Pomozimo bh. privredi! – Institut za razvoj mladih KULT organizuje Okrugli sto o izmjenama Zakona o PDV-u

Kako bi pomogao razvoju privrede i kreiranju boljeg poslovnog okruženja Institut za razvoj mladih KULT organizuje Okrugli sto „Izmjene i dopune Zakona o PDV-u – uvođenje sistemaoporezivanja prema naplaćenim naknadama“ koji će biti održan u četvrtak, 10.03.2016. godine u Hotelu „Sarajevo“ u Sarajevu u 11:45 sati.

Panelisti okruglog stola bit će:

      Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka

      Mark Cambell, šef USAID Projekta reforme fiskalnog sektora

      Mladen Pandurević, direktor Udruženje poslodavaca FBiH

      Ajka Baručić, projektna stručnjakinja iz Instituta za razvoj mladih KULT

Okruglom stolu prisustvovat će i predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje kao i članovi Parlamenta BiH.

Cilj održavanja Okruglog stola je predstaviti potrebu za izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini, te  potaknuti diskusiju između relevantnih aktera radi unapređenja prijedloga izmjene. 

Naime, u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost, poreski obveznici su dužni podnijeti prijavu i platiti PDV od 1. do 10. u mjesecu po isteku poreznog perioda, bez obzira na to jesu li naplatili svoja potraživanja po osnovu prometa dobara i usluga ili ne. Na ovaj način se poslodavci, koji imaju dug period naplate, suočavaju sa poteškoćama u poslovanju, jer su dužni prvenstveno izmiriti porezne obaveze ove vrste, iako nisu naplatili svoje proizvode i usluge. To u konačnici čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim i nerijetko okrenutim ka strategijama prevare, korupcije ili prestanku poslovanja.

Zbog navedenih razloga, a u cilju pomoći privredi kroz unapređenje postojećih uslova poslovanja, Institut za razvoj mladih KULT zajedno sa članicama Mreže za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH zagovara izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, prema kojima bi obveznici plaćali PDV po naplati izvršene usluge i isporučenog dobra, a ne po izdavanju fakture.

Cilj je izmjenama Zakona dodatno potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što će utjecati i na razvoj ekonomije i bolje investicijske klime. Izmjene bi doprinijele i boljoj likvidnost malih i srednjih poduzetnika koji ne bi morali angažovati dodatna finansijska sredstva kako bi podmirili obavezu PDV-a za isporuke koje nisu naplatili.

Jačanje privrede neophodno je za ekonomski prosperitet BiH, a upravo je razvoj malog i srednjeg poduzetništva prilika za mlade kojih je, prema posljednjim podacima, više od 67 posto nezaposleno. Mala i srednja preduzeća ne samo da su generatori radnih mjesta, već

ih najčešće pokreću mladi poduzetnici, kojima je potrebno pomoći i podržati ih u njihovim poduzetničkim poduhvatima.

Na Okruglom stolu  učestvovat će i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici privrede, akademskog i nevladinog sektora, te ostalih relevantnih organizacija i institucija.

Okrugli sto bit će organizovan u okviru inicijative “Poslovni prostor BH” koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP) koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...