Na ugovore o javnim nabavkama države godišnje troše i do 25% bruto društvenog proizvoda

U Sarajevu je održan četvrti modul programa Otvorene javne nabavke za predstavnike organizacija građanskog društva.

Tokom četvrte radionice radilo se na mehanizmima monitoringa javnih nabavki, novim IT alatima u javnim nabavkama, e-nabavkama i predstavljanju web stranice AJN. Predstavljena su brojna pozitivna iskustva iz Srbije, problemi koje je potrebno identifikovati u BiH, te raditi na njihovom otklanjanju.

Institut za razvoj mladih KULT uključen je u program kako bi proces javnih nabavki približio mladim poduzetnicima, te omladinskim organizacijama ukazao na mogućnosti praćenja trošenja novca koji bi mogao biti iskorišten za programe namijenjene mladima.

Termin javne nabavke odnosi se na proces nabavke roba, usluga i radova od strane javnih tijela koja im omogućavaju nesmetano funkcionisanje i obavljanje poslova, kao i izvođenje brojnih projekata, često krupnih, strateških, velike vrijednosti i javnog značaja. Ugovori o javnim nabavkama najbrojniji su među javnim ugovorima koje javna tijela sklapaju sa privatnim, u svim ekonomskim sferama i sektorima (veoma značajni su i ugovori o koncesijama i generalno svi oblici javno-privatnog partnerstva, ugovori o prodaji javne imovine – privatizacija i drugi) i variraju od pojedinačnih ugovora o nabavkama manje vrijednosti do složenih projekata koji podrazumijevaju realizaciju velikog broja ugovora.

Prema procjenama relevantnih međunarodnih tijela, samo na ugovore o javnim nabavkama države u prosjeku godišnje troše između 15% i 25% bruto društvenog proizvoda (BDP), što javne nabavke čini jednom od najznačajnijih ekonomskih aktivnosti javnog sektora. Posljedično, velika količina novca u opticaju i to novca koji prelazi „iz ruke u ruku“, čini nabavke naročito osjetljivim na korupciju. Korupcija ugrožava konkurenciju, dovodi do loših odluka kojima se javna sredstva usmjeravaju u projekte i nabavke koje ne zadovoljavaju javni interes. Ti projekti su nerijetko daleko slabijeg kvaliteta i potencijalno rizični po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu i održivost. S druge strane, dobro upravljanje javnim nabavkama ima veliki utjecaj na privrednu stabilnost i razvoj. Uštede na javnim nabavkama mogu se usmjeriti ka konkretnim makroekonomskim koristima, u smislu povećanja zaposlenosti i BDP-a, smanjenja fiskalnih pritisaka i stvaranja fiskalnog prostora.

Akademija Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini razvijena je iz potrebe za efikasnijom borbom protiv korupcije. Aktivnosti su fokusirane na transparentnost javnih nabavki, aktivno uključivanje u proces privatnih preduzeća i zagovaračkih organizacija civilnog društva, u saradnji sa državnom Agencijom za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini (APIK).

Projekat zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) i Centar za društvena istraživanja Analitika. Osnovni cilj projekta je da se doprinese borbi protiv korupcije kroz jačanje procesa javnih nabavki u BiH uz aktivno učešće privatnog i sektora civilnog društva

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...