I građani mogu učestvovati u izradi pravnih propisa

Zvaničnim pokretanjem web aplikacije „eKonsultacije“ građani Bosne i Hercegovine su od 20. aprila dobili mogućnost da na najjednostavniji način učestvuju u kreiranju zakona i drugih propisa svih državnih institucija. Uspostavom ovog savremenog sistema konsultacija, kao jednog od najnaprednijih sistema u regiji, javnost je dobila mogućnost  potpunog uvida u izradu aktualnih propisa i politika, davanja mišljenja i sugestija, te kreiranja javnih politika i propisa za koje su zainteresovani.

„Ministarstvo pravde BiH u prethodnim godinama uložilo je znatne napore kako bi se unaprijedio sistem transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva. Ono što sada želimo jeste da proces savjetovanja pri izradi propisa i politika učinimo još širim i  dostupnijim, da ga u potpunosti približimo javnosti i da u njega uključimo sve zakonodavne  institucije na nivou Bosne i Hercegovine.“ – istakao je resorni ministar Josip Grubeša, pozivajući građane da postanu aktivna snaga ključnih reformskih promjena u našoj zemlji.

Govoreći o važnosti saradnje javnosti i institucija vlasti, Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH naglasio je da uspješnom implementacijom ovog projekta građani dobijaju na korištenje jedan moderan internet alat kojim na jednostavan način mogu podijeliti svoje mišljenje o prijedlozima pravnih propisa koji se usvajaju u državnim institucijama.“

Aplikaciju eKonsultacije Ministarstvo pravde BiH uspostavilo je u okviru projekta EU „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u BiH“ (CBGI), a sve u cilju osiguravanja pouzdanog komunikacijskog kanala za učestvovanje  građana BiH u javnoj politici.

Pokrenute su i aktivnosti vezane za izradu novih Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa koja će biti komplementarna sa navedenom web aplikacijom.

S ciljem predstavljanja prednacrta Pravila, 26. aprila 2016. godine održana je fokus grupa s predstavnicima organizacija civilnog društva tokom koje se diskutovalo o predviđenim rješenjima i razlikama između trenutno važećih propisa o konsultacijama.

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT govorila je o dosadašnjim iskustvima rada s institucijama na izradi propisa u sklopu Projekta Jačanja Institucija vlasti i procesa u BiH, značaju konsultacija u toku procesa izrade jednog  propisa i unapređenjima koja će se javiti korištenjem savremenih alata, a koje trenutno imamo na raspolaganju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...