Uz saradnju do boljeg položaja mladih – Potpisan sporazum o saradnji između Instituta za razvoj mladih KULT i Vijeća mladih FBIH

Predstavnici/ce Instituta za razvoj mladih KULT potpisali su sporazum o saradnji sa Vijećem mladih FBIH. Na osnovu potpisanog sporazuma, Vijeće mladih FBIH uz podršku Instituta zalagat će se za punu implementaciju Zakona o mladim, ali i svih drugih zakonskih i podzakonskih propisa koji se odnose na pitanja mladih. Ovaj sporazum istovremeno znači i poduzimanje svih neophodnih aktivnosti na uspostavljanju Savjeta za mlade FBiH.

Kako je istakla Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT, potpisivanje sporazuma samo je još jedan korak u promociji Strategije prema mladima FBiH i konkretna podrška mladima u FBiH. Nadamo se da će Vijeće mladih nastaviti transparentno raditi, te da će biti „uho i glas“ mladih, odnosno slušati i prenositi njihove zahtjeve nadležnim institucijama – dodala je Vučković.

Osnovna obaveza Vijeća mladih FBiH je djelovanje na jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice i njihovom informisanju, pa je, kako ističe predsjednik Vijeća mladih FBiH Mate Lončar, potpisivanje ovakavog sporazuma dodatni podsticaj za još bolji rad Vijeća i poduzimanje dodatnih aktivnosti u cilju poboljšanja položaja mladih.

Očekuje se da bi Federalna strategija prema mladima uskoro trebala biti na razmatranju Vlade FBiH, a Vijeće mladih bit će direktno uključeno u procese provođenja Strategije sa ciljem doprinošenja usvajanju i provođenju politike prema mladima i programa djelovanja koji najviše odgovaraju potrebama i pitanjima mladih.

Osnivanje Federalnog vijeća mladih, kao predstavničkog tijela svih mladih, predviđeno je Zakonom o mladima FBiH koji je, na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT, usvojen 2010. godine. 

Vijeće mladih FBiH osnovano je u decembru 2015. godine i čine ga šest kantonlnih vijeća mladih.

 

vijece2

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...