Zaposlenost mladih i žena bit će povećana za 5 do 10%

U utorak, 12. 7. 2016. godine održana je 14. sjednica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH. Na 14. sjednici Odbora zastupnici su usvojili Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) za realizaciju Projekta razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP). Riječ je o nastavku realizacije postojećeg projekta, a iznos kredita je 6.400.000 eura. Ovo su beskamatna sredstva, a FBiH platiti će jedino troškove servisiranja kredita. 

Na ovoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za realizaciju Projekta razvoja ruralnog preduzetništva. Ovaj Projekat će obuhvatiti 27 općina i bit će namijenjen malim proizvođačima. Procjenjuje se da će se kroz ovaj projekat povećati zaposlenost mladih i žena za 5 do 10%.  

U skladu s informacijama Federalnog ministarstva finansija, u FBiH, 29.000 domaćinstava živi u siromaštvu ili blizu toga, tako da se kroz ove projekte namjeravaju posebno podržati ova domaćinstva. 

Primljeni su k znanju sljedeći dokumenti: Izvještaj o odobravanju sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2015. godinu i to za prvu polovinu 2015. godine, Izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije Trezorskih zapisa, Godišnji plan zaduženja za 2016. godinu i kvartalni izvješraj o dugu za posljednji kvartal 2015. godine, te kvartalni izvještaj o dugu za prvi kvartal 2016. godine. Primljena je k znanju i Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u FBiH na dan 31. 12. 2015. godine. 

Zaključak Odbora je da svaka rasprava o budžetu bude popraćena informacijom o planu zaduženja i Dokumentom okvirnog budžeta. Problem s budžetskim planiranjem jeste nesinhroniziranost godišnjih kalendara budžetskog planiranja. Program rada bi trebao biti osnov za izradu Budžeta FBiH, a to bi trebalo sinhronizirati i s godišnjim planom investicija. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...