U RS-u održan prvi sastanak Mreže za budžetsku odgovornost

U Banja Luci je 14. juna 2016. godine održan sastanak Mreže za budžetsku odgovornost koji je organizirala Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI).

Ovo je prvi sastanak Mreže koji je održan u Republici Srpskoj. Na sastanku je predstavljen dosadašnji rad Mreže na prijedlozima amandmana na entitetske zakone i komentarima na zakon distrikta, koji bi trebali dovesti do zakonske obaveze objavljivanja Budžeta za građane.

Učesnici/e su u okviru diskusije o budućem radu Mreže za budžetsku odgovornost razmatrali revidiranje postojećih i postavljanje novih zadataka pred članove Mreže. Neprovođenje programskog budžetiranja, iako je zakonski propisano, ostaje jedna od glavnih prepreka transparentnosti budžeta i njegovom boljem razumijevanju od strane građanki i građana. Izražena je snažna podrška svih učesnika sastanka, predstavnika vlasti i civilnog društva radu Mreže. Preporuka skupa je da se u narednom periodu rad Mreže fokusira na probleme interne revizije, revizije učinka, kao i na sadržaj izvještaja o realizaciji budžeta.

Mreža za budžetsku odgovornost osnovana je u okviru projekta: „Zagovaranjem do budžetske odgovornosti i građanske participacije“, koji se provodi u sklopu Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP) i koji finansijski podržava USAID, a koordiniraju ga CCI i CPCD. Ciljevi mreže su povećavanje transparentnosti i u sektoru javnih finansija, kao preduslovu za veće učešće građanki i građana u praćenju i kontroli javnih finansija.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...