Svečano otvoren „Dijalog: Strategija prema mladima u FBiH“

Danas je u Sarajevu svečano otvoren „Dijalog: Strategija prema mladima“, prvi javni događaj koji organizuje Radna grupa za izradu Strategije, kako bi se obavile konsultacije i otvorio dijalog sa relevantnim organizacijama u omladinskom sektoru FBiH i sa mladim ljudima.

Dijalog su otvorili gosp. Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta, gosp. Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT i dr. Doina Bologa, direktorica Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

U dijalogu će, tokom dva dana, učestvovati oko 80 nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih, omladinskih udruženja te Vijeća mladih.

dijalogSPM 5

Ovaj dokument, istakla je u svom govoru ministrica Zora Dujmović, neće biti svrha sam sebi. Upravo zato, tvrdi, okupljen je veliki broj udruženja i organizacija. Sve kako bi se zajednički pronašla najbolja rješenja za mlade. „Pitanje mladih mora biti pitanje svih ministarstava i institucija koje u okviru svojih nadležnosti predviđaju rad s mladima. Strategija za mlade mora biti ključni dokument koji će na jednom mjestu uspostaviti set mjera i aktivnosti vladinih politika prema mladima“ – dodala je Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta.

Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT istakao je, govoreći o problemima mladih u BiH, da zakoni o mladima koje je KULT predložio, a Parlament FBiH usvojio, nisu dovoljni da bi se poboljšao položaj mladih. Oni su, dodao je, samo omogućili i vlastima i mladima da se bolje organiziraju i podijele uloge.

Politika prema mladima koja se donosi bez učešća mladih nije dobra politika. Zato smo danas pozvali sve zainteresirane organizacije i pojedince da otvoreno kažu u kakvom okruženju oni žele živjeti kako bi se njihovi prijedlozi našli u dokumentu koji će poslije biti obavezujući za vlasti. Izradom strateškog dokumenta podrške mladima korak smo bliže mjerama koje su mladima vidljive i koje će im omogućiti kvalitetniji život, ne u nekog zapadnoevropskoj zemlji, nego u svojoj vlastitoj“ – zaključio je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

IMG 3073

Kao najveću prednost događaja, Doina Bologa, direktorica Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), istakla je uključenost mladih u proces kreiranje Strategije. „Pozdravljam veliki trud organizatora, predstavnika mladih, ministarstava te svih organizacija koje su uključene. Cilj ovakvih događaja mora biti da se promoviše dijalog između različitih nevladinih organizacija, ali i između nevladinih organizacija i predstavnika vlasti. Mora se čuti glas mladih ljudi“ – istakla je Doina Bologa, direktorica Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

IMG 3075

Usvajanje Strategije prema mladima, na svim nivoima u Federaciji, uslovljeno je Zakonom o mladima FBiH čije je donošenje inicirao Institut za razvoj mladih KULT i koji je usvojen u junu 2010. godine. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trenutno je u procesu izrade prvog strateškog dokumenta za mlade u tom entitetu. Proces izrade Strategije prema mladima koordinira Federalno ministarstvo kulture i sporta, a Institut za razvoj mladih KULT je, odlukom Vlade FBiH, imenovan za pružanje stručno – konsultativne podrške u tom procesu.

Događaj je organizovan u okviru projekta Jačanje omladinskih struktura, uz podršku Evropske unije i UNFPA.

IMG 3093

dijalogSPM 2

dijalogSPM 3

dijalogSPM 4

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...