Održan drugi modul projekta JUPPO- Pedagogija doživljaja i okoliša I

U sklopu projekta JUPPO-Stručno usavršavanje i strukturalno umrežavanje za ključne aktere prevencije ovisnosti u BiH , u  hotelu Maršal na Bjelašnici u periodu od 19. – 22.5.2015.g. održan je drugi modul pod nazivom Pedagogija doživljaja i okoliša I . Trener i trenerica ovog modula bili su  Beate Einetter iz Klagenfurta i Ewald Spießmayr-Bernardino iz Ansfeldena, Austrija.

Pedagogija doživljaja bazira se na pretpostavci da sadržajno bogate situacije u kojima se pojedinac ili grupa mora dokazati vode do promjena u razmišljanju, djelovanju odnosno osjećaju ljudi koji su uključeni. Takve promjene kao što su npr. spremnost za preuzimanje odgovornosti, povećano samopoštovanje zbog uspješnog savladavanje izazovnog grupnog zadatka ili povećanje spremnosti odlučivanja i djelovanja nisu poželjne samo za vrijeme aktivnosti doživljajne pedagogije, već trebaju postojati i izvan toga. Da bi učesnici integrirali ove promjene u svoju svakodnevnice, nakon svake vježbe reflektira doživljeni proces o ogledu transfera.  Kroz Pedagogija doživljaja se unapređuje osnovne vještine koje su čovjeku potrebne da živi zdravo, te da se može oduprijeti iskušenju psihoaktivnih supstanci i problematičnih ponašanja, npr. preuzimanje zadatke koji predstavljaju izazov, odupirati se pritisku grupe i jačih, upoznavanje sebe, svoje jake i slabe strane, svoje granice, davanje podrške i sarađivanje sa drugim članovima grupe, traženje i prihvaćanje pomoći od drugih ako vlastite sposobnosti nisu dovoljne, donošenje dobrih odluka, sam ili i grupi.

Medved i pingvin, zip zap, prekorači prag, uhvati prst, toranj snage, triki trokut, okreni bocu, paukova mreža i puno drugih vježba ispunili su program drugog modula.  Teoretski sadržaji: gender upitnik, Etnocentrizam, kulturalni relativizam,  četiri nivoa raznolikosti, eksperimentalno učenje, refleksija i transfer u radu sa mladima. 

 Projekt realizira Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE iz Sarajeva.

 sunita 1      sunita2 copy  

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...