Potpisan sporazum o saradnji između Instituta za razvoj mladih KULT i Skupštine ZDK

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT Belma Gijo i gosp. Draženka Subašić, predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, potpisale su sporazum o saradnji kojim bi se trebao poboljšati položaj žena iz ruralnih oblasti ovog kantona.  Svečanosti potpisivanja prisustvovali su i gosp. Ivo Tadić, dopredsjedavajući Skupštine, gosp. Naida Delibašić i gosp. Kemal Mušinbegović, zastupnici u Skupštini, te predstavnici Komisije za ravnopravnost spolova, ljudska prava i građanske slobode Zeničko-dobojskog kantona.

 

Institut za razvoj mladih KULT je uz podršku UNWOMEN-a pokrenuo inicijativu “Jačanje uloge žene u ruralnim područjima Zeničko-dobojskog kantona”. Inicijativom su obuhvaćene dvije općine, Visoko i Doboj-Jug. Cilj projekta je unapređenje rodne osjetljivosti općinskih i kantonalnih vlasti, mapiranje položaja žena u ruralnim oblastima i podrška zagovaračkim naporima za promjene politika i budžeta kroz rodno odgovorno budžetiranje. Krajnji ishod projekta je izrada općinskih akcionih planova za unapređenje položaja žena u ruralnim sredinama.

Belma Gijo, predstavnica Instituta predstavila je dosadašnje aktivnosti Instituta za razvoj mladih KULT i istakla da je sretna što je potpisivanje ovog sporazuma samo početak saradnje sa vlastima  Zeničko-dobojskog kantona. „Mladi i žene u Bosni i Hercegovini žive na margini društva. Inicijativama poput ove cilj nam je poboljšati položaj ovih grupa u našem društvu. Općine smo izabrali jer su žene na njihovom čelu. Drago nam je što su obje općine pokazale veliki interes da rade na poboljšanju položaja žena iz ruralnih sredina“ – dodala je Belma Gijo, predstavnica Instituta. Predstavljena je danas i Analiza položaja žena iz ruralnih područja ZDK koja je pokazala da većina anketiranih žena živi ispod granice života koji se u Bosni i Hercegovini smatra dostojanstvenim. „U općinama Doboj-Jug i Visoko, među ispitanicima preovladava izrazito visoka stopa nezaposlenosti žena“ – istakla je Maida Čehajić, konsultantica Instituta za razvoj mladih KULT.

Isti sporazum ranije je potpisan u općini Doboj-Jug, a uskoro se očekuje i potpisivanje sa Općinom Visoko. 

belma potpisivanje 5

 

belma potpisivanje 2

 

belma potpisivanje 4

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...