UVOD U JUPPO: Mladi učestvovali u radionicama na temu “Metode i modeli primarne prevencije ovisnosti u BiH”

 

Institut za razvoj mladih KULT, SHL i Asocijacija XY održali su radionice prvog Modula o temi “Metode i modeli primarne prevencijeovisnosti u BiH” za mlade sa područja Općine Ilidža. Radionica je održana u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica. Učenici/ce Prve i Druge osnovne škole učestvovali su na prvom Modulu u nizu od VII modula koji su planirani projektom JUPPO, a koji provodi Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, zajedno sa navedenim partnerima.

Kroz edukativno-zabavne aktivnosti i interaktivni pristup, učenici/ce navedenih škola su imali priliku da saznaju nešto više o svojim navikama, stavovima prema ovisnostima, kao i da aktivno učestvuju u radionicama koje ih podstiču na zdravije životne stilove. Dvije grupe učenika/ca su zajedno sa omladinskim radnicima/cama na usavršavanju povodom prvog edukativnog modula imali po dvije radionice koje su održane 06., 07., 13. i 14. maja u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica.

 

yupo2

Sljedeće aktivnosti, vezane za ovaj projekt su planirane od 19. – 22.05. kada će omladinski/e radnici/ce proći edukativne radionice Modula II, na Bjelašnici, Hotel Maršal. Po završetku II Modula, omladinski/e radnici/e će ponovno okupiti djecu i organizovati niz radionica povodom Modula II.

Projekt JUPPO odgovara na potrebe mladih kroz module usavršavanja omladinskih radnika i umrežavanja ključnih aktera pri prevenciji ovisnosti u BiH. Moduli i radionice odgovaraju na pitanja kako zaštititi djecu i mlade na području cijele Bosne i Hercegovine od ovisnosti, nasilja i autodestruktivnog ponašanja. Projekt JUPPO realizirat će se kroz sedam edukativnih modula od 4-5 dana vođenih od strane internacionalnih stručnjaka/kinja. 18 učesnika/ica iz cijele BiH će usvojiti stručne i pedagoške kompetencije za praktični rad sa mladima na području prevencije ovisnosti. Organizacije i institucije iz kojih dolaze učesnici/ice će formirati neformalnu mrežu kako bi postali profiliran partner donosiocima odluka koje se tiču poboljšanja uslova za odrastanje djece i mladih u društvu bez ovisničkog i nasilnog ponašanja.

 

yupo3

 

yupo 4

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...